Heating and Plumbing Services

You need to answer at least 41 out of 48 questions correctly to pass the Heating and Plumbing Services Specialist Activities Test. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

 

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. You have to drill through a wall panel that you suspect contains an asbestos material. What should you do ? Give one answer
A Put on an FFP3-rated dust mask before drilling
B Spray it with water as you drill
C Stop work and report it
D Use a low speed drill setting
Correct Answer: C Stop work and report it
2. When a new piece of plant has been installed but has not been commissioned, how should it be left? Give one answer
A With all valves and switches clearly labelled
B With all valves and switches locked off
C With all valves and switches turned off
D With all valves and switches turned on and ready to use
Correct Answer: B With all valves and switches locked off
3. Who can change a gas valve on a gas boiler? Give one answer
A A Gas Safe registered engineer
B A pipefitter
C A skilled engineer
D Anybody
Correct Answer: A A Gas Safe registered engineer
4. Who can solder a fitting on an isolated copper gas pipe? Give one answer
A A Gas Safe registered engineer
B A plumber
C pipefitter
D skilled welder
Correct Answer: A A Gas Safe registered engineer
5. When working in a riser, how should access be controlled? Give one answer
A By a permit to work system
B By a site security operative
C By the main contractor
D By those who are working in it
Correct Answer: A By a permit to work system
6. If you find a coloured wire sticking out of an electrical plug what is the correct action to take? Give one answer
A Mark the item as defective and follow your company procedure for defective items
B Pull the wire clear of the plug and report it to your supervisor
C Push it back into the plug and carry on working
D Take the plug apart and carry out a repair
Correct Answer: A Mark the item as defective and follow your company procedure for defective items
7. How should extension leads in use on site be positioned? Give one answer
A They should be coiled on a drum or cable tidy
B They should be laid out in the shortest, most convenient route
C They should be located so as to prevent a tripping hazard
D They should be raised on bricks
Correct Answer: C They should be located so as to prevent a tripping hazard
8. What should you do if you need additional temporary wiring for your power tools whilst working on site? Give one answer
A Disconnect a longer cable serving somewhere else and reconnect it to where you need it
B Find some cable and extend the wiring yourself
C Speak to an electrician and ask them to do the temporary wiring
D Stop work until an authorised supply has been installed
Correct Answer: D Stop work until an authorised supply has been installed
9. Which of the following electrical equipment does not require portable appliance testing? Give one answer
A 110 volt electrical drill
B 110 volt portable halogen light
C Battery-powered rechargeable drill
D Electric kettle
Correct Answer: C Battery-powered rechargeable drill
10. Why is temporary continuity bonding carried out before removing and replacing sections of metallic pipework ? Give one answer
A TO prevent any chance of corrosion to the pipework
B To maintain the live supply to the electrical circuit
C To prevent any chance of blowing a fuse
D To provide a continuous earth for the pipework installation
Correct Answer: D To provide a continuous earth for the pipework installation
11. Which type of power drill is most suitable for fixing a run of pipework outside in wet weather? Give one answer
A Any mains voltage drill with a power breaker
B Battery-powered drill
C Drill with 110 volt power supply
D Drill with 240 volt power supply
Correct Answer: B Battery-powered drill
12. What would you use to find out whether a wall into which you are about to drill contains an electric supply ? Give one answer
A A cable tracer
B A hammer and chisel
C A multimeter
D A neon screwdriver
Correct Answer: A A cable tracer
13. Where should liquefied petroleum gas (LPG) cylinders be positioned when supplying an appliance in a site cabin ? Give one answer
A Inside the cabin in a locked cupboard
B Inside the cabin next to the appliance
C Outside the cabin
D Under the cabin
Correct Answer: C Outside the cabin
14. How should you position the exhaust of an engine-driven generator that has to be run inside a building? Give one answer
A In a riser
B In a stairwell
C In another room
D Outside the building
Correct Answer: D Outside the building
15. How should cylinders containing liquefied petroleum gas (LPG) be stored on site? Give one answer
A Covered by a tarpaulin to shield the compressed cylinder from sunlight
B In a locked cage at least 3 m from any oxygen cylinders
C In a locked cellar with clear warning signs
D Within a secure storage container at the back of the site
Correct Answer: B In a locked cage at least 3 m from any oxygen cylinders
16. You spill some oil on the floor and you do not have any absorbent material to clean the area. What should you do ? Give one answer
A Do nothing, as it will eventually soak into the floor
B Keep people out of the area and inform your supervisor
C Spread it about to lessen the depth
D Warn other people as they tread through it
Correct Answer: B Keep people out of the area and inform your supervisor
17. If you find a dangerous gas fitting that is likely to cause a death or specified injury, who must be sent a formal report? Give one answer
A The Health and Safety Executive (HSE)
B The client
C The gas board
D The health and safety manager
Correct Answer: A The Health and Safety Executive (HSE)
18. What is the colour of propane gas cylinders? Give one answer
A Black
B Blue
C Maroon
D Red or orange
Correct Answer: D Red or orange
19. When must you wear eye protection while drilling through a wall? Give one answer
A Always, whatever the circumstances
B Only when drilling overhead
C Only when drilling through concrete
D Only when the drill bit exceeds 20 mm
Correct Answer: A Always, whatever the circumstances
20. What personal protective equipment (PPE) should you wear when using a hammer drill to drill a 100 mm diameter hole through a brick wall ? Give one answer
A Barrier cream, boots and respiratory protective equipment
B Ear defenders, breathing apparatus and barrier cream
C Ear defenders, respiratory protective equipment, boots and eye protection
D Gloves, breathing apparatus and boots
Correct Answer: C Ear defenders, respiratory protective equipment, boots and eye protection
21. What should you do when using pipe-freezing equipment to isolate a damaged section of pipe? Give one answer
A Always work in pairs when using pipe-freezing equipment
B Never allow the freezing gas to come into direct contact with surface water
C Never use pipe-freezing equipment on plastic pipe
D Wear gloves to avoid direct contact with the skin and read the COSHH assessment
Correct Answer: D Wear gloves to avoid direct contact with the skin and read the COSHH assessment
22. If you are working where welding is being carried out, what should be provided to protect you from welding flash? Give one answer
A Fire extinguishers
B Hi-vis vest
C Screens
D Warning notices
Correct Answer: C Screens
23. When using a blowtorch to joint copper tube and fittings in a domestic property, how should a fire extinguisher be made available? Give one answer
A It should be available in the immediate work area
B It should be available only if a property is occupied
C It should be held over the joint while you are using the blowtorch
D It should be kept away from the work area in case a spark causes it to explode
Correct Answer: A It should be available in the immediate work area
24. If you are carrying out hot works with a blowtorch, when should you stop using it? Give one answer
A At least four hours before leaving the site
B At least one hour before leaving the site
C At least two hours before leaving the site
D Just before you leave the site
Correct Answer: B At least one hour before leaving the site
25. What should you do when using a blowtorch near to flexible pipe lagging? Give one answer
A Remove just enough lagging to carry out the work
B Remove the lagging at least 1 m either side of the work
C Remove the lagging at least 3 m either side of the work
D Wet the lagging but leave it in place
Correct Answer: B Remove the lagging at least 1 m either side of the work
26. What should you do when using a blowtorch near to timber? Give one answer
A Carry out the work, taking care not to set fire to the timber
B Point the flame away from the timber and have a bucket of sand ready to put out the fire
C Use a non-combustible mat and have a fire extinguisher in the immediate work area
D Wet the timber first and have a bucket of water handy
Correct Answer: B Point the flame away from the timber and have a bucket of sand ready to put out the fire
27. The legionella bacteria that cause legionnaires' disease are most likely to be found in which of the following? Give one answer
A A boiler operating at a temperature of 80°C
B A cold water storage cistern containing water at 10°C
C A toilet pan
D An infrequently used shower hose outlet
Correct Answer: D An infrequently used shower hose outlet
28. How are legionella bacteria passed on to humans? Give one answer
A By drinking dirty water
B From other people when they sneeze
C Through contact with the skin
D Through fine water droplets, such as sprays or mists
Correct Answer: D Through fine water droplets, such as sprays or mists
29. When planning a lifting operation, how should the sequence of operations to enable a safe lift be confirmed? Give one answer
A In a method statement
B In a radio telephone message
C On a notice in the canteen
D Using verbal instruction
Correct Answer: A In a method statement
30. Which one of these is true in relation to the safe working load (SWL) of lifting equipment? Give one answer
A It is never marked on the equipment but kept with the test certificates
B It is provided for guidance only
C It is the maximum safe working load
D It may be exceeded by no more than 25%
Correct Answer: C It is the maximum safe working load
31. What must be clearly marked on all lifting equipment? Give one answer
A The name of the manufacturer
B The next test date
C The safe working load
D The specification of material from which it's made
Correct Answer: C The safe working load
32. You are required to take up a length of floorboard to install pipework. Which of the following tools should you use? Give one answer
A A chainsaw
B A hammer and bolster
C A hammer and screwdriver
D A hammer and wood chisel
Correct Answer: B A hammer and bolster
33. What is the safest method of transporting long lengths of copper pipe by van? Give one answer
A Putting the pipes inside the van with the ends out of the passenger window
B Someone holding the pipes on the roof rack as you drive along
C Tying the pipes to the roof with copper wire
D Using a pipe rack fixed to the roof of the van
Correct Answer: D Using a pipe rack fixed to the roof of the van
34. You are asked to move a cast-iron boiler some distance. What is the safest method? Give one answer
A Drag it
B Get a workmate to carry it with you
C Roll it end-over-end
D Use a trolley or other manual handling aid
Correct Answer: D Use a trolley or other manual handling aid
35. During a job you may need to work below a ground-level suspended timber floor. What is the first question you should ask? Give one answer
A Can the work be performed from outside?
B Could Weil's disease (leptospirosis) be a problem?
C How many days will the work take to complete?
D Will temporary lighting be used?
Correct Answer: A Can the work be performed from outside?
36. When carrying a ladder on a vehicle, what is the correct way of securing the ladder to the roof rack? Give one answer
A Bungee elastics
B Copper wire
C Ladder clamps
D Rope
Correct Answer: C Ladder clamps
37. What must you ensure before using a ladder? Give one answer
A That an apprentice or workmate is standing by in case you slip and fall
B That it is secured to prevent it from moving sideways or sliding outwards
C That no-one else has booked the ladder for their work
D That the weather forecast is for a bright, clear day
Correct Answer: B That it is secured to prevent it from moving sideways or sliding outwards
38. When positioning and erecting a stepladder, which of the following is essential for its safe use? Give one answer
A It has a tool tray towards the top of the steps
B The restraint mechanism is spread to its full extent
C You will be able to reach the job by standing on the top step
D Your supervisor has positioned and erected the steps
Correct Answer: B The restraint mechanism is spread to its full extent
39. What is the recommended maximum height for a free-standing mobile tower? Give one answer
A 12 m
B 2m
C The height recommended by the manufacturer
D There is no recommended height
Correct Answer: C The height recommended by the manufacturer
40. What is the first thing you should do after getting on to the platform of a correctly erected mobile tower? Give one answer
A Check that the brakes are locked on
B Check the mobile tower to make sure that it has been correctly assembled
C Close the access hatch to prevent falls of personnel, tools or equipment
D Make sure that the tower does not rock or wobble
Correct Answer: C Close the access hatch to prevent falls of personnel, tools or equipment
41. What should be done before a mobile tower is moved? Give one answer
A A permit to work must be issued
B All people and equipment must be removed from the platform
C Arrangements must be made with the forklift truck driver
D The principal contractor must give their approval
Correct Answer: B All people and equipment must be removed from the platform
42. What must be done first before any roof work is carried out? Give one answer
A A risk assessment must be carried out
B A weather forecast must be obtained
C Permits to work must be issued only to those allowed to work on the roof
D The operatives working on the roof must be trained in the use of safety harnesses
Correct Answer: A A risk assessment must be carried out
43. What is edge protection designed to do? Give one answer
A Make access to the roof easier
B Prevent rainwater running off the roof onto workers below
C Prevent the fall of people and materials
D Secure tools and materials close to the edge
Correct Answer: C Prevent the fall of people and materials
44. When assembling a mobile tower what major hazard must you be aware of? Give one answer
A Cable trays
B False ceilings
C Overhead service cables
D Water pipes
Correct Answer: C Overhead service cables
45. What should folding stepladders be used for? Give one answer
A All site activities where a straight ladder cannot be used
B General access on site
C Getting on and off mobile towers
D Short-term work
Correct Answer: D Short-term work
46. When drilling a hole for a boiler flue outside, which type of working platform should you use? Give one answer
A A long ladder
B A mobile tower or fixed scaffold
C Borrowed scaffolding that you have erected
D Packing cases to stand on
Correct Answer: B A mobile tower or fixed scaffold
47. How should you access a roof to install a flexible flue liner into an existing chimney? Give one answer
A Get your mate to do the job while you hold a rope tied to them
B Scramble up the roof tiles to get to the chimney
C Use an access scaffold designed for chimney works
D Work from a roof ladder securely hooked over the ridge
Correct Answer: C Use an access scaffold designed for chimney works
48. When is the only circumstance that stepladders should be used? Give one answer
A If no other suitable equipment is available after works have been risk assessed
B If they are less than 1.75 m high
C If they are made of aluminium
D Inside buildings
Correct Answer: A If no other suitable equipment is available after works have been risk assessed