Ductwork

You need to answer at least 39 out of 46 questions correctly to pass the Ductwork Specialist Activities Test. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

 

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. When a new piece of plant has been installed but has not been commissioned, how should it be left? Give one answer
A With all valves and switches clearly labelled
B With all valves and switches locked off
C With all valves and switches turned off
D With all valves and switches turned on and ready to use
Correct Answer: B With all valves and switches locked off
2. Who should carry out leakage testing of a newly installed ductwork system? Give one answer
A A trained and competent person
B The designer
C The installation contractor
D The property owner
Correct Answer: A A trained and competent person
3. When working in a riser, how should access be controlled? Give one answer
A By a permit to work system
B By a site security operative
C By the main contractor
D By those who are working in it
Correct Answer: A By a permit to work system
4. If you find a coloured wire sticking out of an electrical plug what is the correct action to take? Give one answer
A Mark the item as defective and follow your company procedure for defective items
B Pull the wire clear of the plug and report it to your supervisor
C Push it back into the plug and carry on working
D Take the plug apart and carry out a repair
Correct Answer: A Mark the item as defective and follow your company procedure for defective items
5. How should extension leads in use on site be positioned? Give one answer
A They should be coiled on a drum or cable tidy
B They should be laid out in the shortest, most convenient route
C They should be located so as to prevent a tripping hazard
D They should be raised on bricks
Correct Answer: C They should be located so as to prevent a tripping hazard
6. What should you do if you need additional temporary wiring for your power tools whilst working on site? Give one answer
A Disconnect a longer cable serving somewhere else and reconnect it to where you need it
B Find some cable and extend the wiring yourself
C Speak to an electrician and ask them to do the temporary wiring
D Stop work until an authorised supply has been installed
Correct Answer: D Stop work until an authorised supply has been installed
7. Which of the following electrical equipment does not require portable appliance testing? Give one answer
A 110 volt electrical drill
B 110 volt portable halogen light
C Battery-powered rechargeable drill
D Electric kettle
Correct Answer: C Battery-powered rechargeable drill
8. Where should liquefied petroleum gas (LPG) cylinders be positioned when supplying an appliance in a site cabin? Give one answer
A Inside the cabin in a locked cupboard
B Inside the cabin next to the appliance
C Outside the cabin
D Under the cabin
Correct Answer: C Outside the cabin
9. How should you position the exhaust of an engine-driven generator that has to be run inside a building? Give one answer
A Hung in another room
B In a riser
C In a stairwell
D Outside the building
Correct Answer: D Outside the building
10. You spill some oil on the floor and you do not have any absorbent material to clean the area. What should you do? Give one answer
A Do nothing, it will eventually soak into the floor
B Keep people out of the area and inform your supervisor
C Spread it about to lessen the depth
D Warn other people as they tread through it
Correct Answer: B Keep people out of the area and inform your supervisor
11. What should you do if you see the side of an abrasive disc on a disc cutter being used to grind down the ends of a drop rod? Give one answer
A Check that the correct type of disc is being used
B Check that the disc has not been subjected to over-speeding
C Go and find your supervisor and report it
D Stop the person immediately, if it is safe to do so
Correct Answer: D Stop the person immediately, if it is safe to do so
12. Which two the following should you use when cutting aluminium or tin ductwork that has been pre-insulated with fibreglass? Give two answers
A A blow torch
B A chisel
C A hacksaw
D A set of tin snips
E Respiratory protective equipment
Correct Answer: D A set of tin snips, E Respiratory protective equipment
13. A person who has been using a solvent-based ductwork sealant is complaining of headaches and feeling sick. What is the first thing you should do? Give one answer
A Get them a drink of water and a headache tablet
B Get them out to fresh air and make them rest
C Let them carry on working but try to keep a close watch on them
D Make an entry in the accident book
Correct Answer: B Get them out to fresh air and make them rest
14. What additional control measure must be put in place when welding in-situ galvanised ductwork? Give one answer
A FI Screens
B Fume extraction
C Hearing protection
D Warning signs
Correct Answer: B Fume extraction
15. When jointing plastic-coated metal ductwork, which of the following methods of jointing presents the most serious risk to health? Give one answer
A Fixing nuts and bolts
B Riveting
C Taping
D Welding
Correct Answer: D Welding
16. You are removing a run of ductwork in an unoccupied building and notice a hypodermic syringe behind it. What should you do? Give one answer
A Ensure the syringe is empty, remove it and place it with the rubbish
B Notify the supervisor, cordon off the area and call the emergency services
C Wear gloves, break the syringe into small pieces and flush it down the drain
D Wear gloves, use grips to remove the syringe to a safe place and report your find
Correct Answer: D Wear gloves, use grips to remove the syringe to a safe place and report your find
17. If you are working where welding is being carried out, what should be provided to protect you from welding flash? Give one answer
A Fire extinguishers
B Hi -vis vest
C Screens
D Warning notices
Correct Answer: C Screens
18. When planning a lifting operation, how should the sequence of operations to enable a safe lift be confirmed? Give one answer
A (77) Via a notice in the canteen
B By verbal instructions
C In a method statement
D In a radio telephone message
Correct Answer: C In a method statement
19. Which of these statements is true in relation to the SWL of lifting equipment? Give one answer
A It is never marked on the equipment but kept with the test certificates
B It is provided for guidance only
C It is the absolute maximum safe working load
D It may be exceeded by no more than 25%
Correct Answer: C It is the absolute maximum safe working load
20. What must be clearly marked on all lifting equipment? Give one answer
A The name of the manufacturer
B The next test date
C The safe working load
D The specification of material from which it's made
Correct Answer: C The safe working load
21. When using a material hoist you notice that the lifting cable is frayed. What should you do? Give one answer
A Be very careful when using the hoist
B Do not use the hoist and report the problem
C Get the job done as quickly as possible
D Straighten out the cable using mole grips
Correct Answer: B Do not use the hoist and report the problem
22. When do you need to wear eye protection while drilling through a wall? Give one answer
A Always, whatever the circumstances
B Only when drilling overhead
C Only when drilling through concrete
D Only when the drill bit exceeds 20 mm
Correct Answer: A Always, whatever the circumstances
23. In addition to a safety helmet and protective footwear, what personal protective equipment (PPE) should you wear when using a hammer drill? Give one answer
A Barrier cream and respiratory protective equipment
B Gloves and breathing apparatus
C Hearing protection, breathing apparatus and barrier cream
D Hearing protection, respiratory protective equipment and eye protection
Correct Answer: D Hearing protection, respiratory protective equipment and eye protection
24. How should you leave the area around ductwork after using a solvent-based sealant? Give one answer
A Ensure that the lids are left off tins of solvent
B Leave inspection covers off and erect no smoking signs
C Remove any safety signs or notices
D Seal up all the open ends to ensure that dirt cannot get into the system
Correct Answer: B Leave inspection covers off and erect no smoking signs
25. Before taking down a run of ductwork, what is the first thing you should do? Give one answer
A Assess the task to be undertaken and check its support system
B Assess the volume of waste and get an appropriate sized skip
C Clean the ductwork to remove all dust
D Cut through the support rods
Correct Answer: A Assess the task to be undertaken and check its support system
26. You are asked to move a fan-coil unit some distance. What is the safest way to do it? Give one answer
A Drag it
B Get a workmate to carry it with you
C Roll it end-over-end
D Use a trolley or other manual handling aid
Correct Answer: D Use a trolley or other manual handling aid
27. While fitting a fire damper into a ductwork system you notice that, due to a manufacturing fault, it may not operate properly. What should you do? Give one answer
A Fix it so that it stays open, and then install it
B Install it anyway, as it is
C Leave it out of the ductwork system altogether
D Not fit the damper and report the fault
Correct Answer: D Not fit the damper and report the fault
28. You have to dismantle some waste-extract ductwork. What is the first thing you should do? Give one answer
A Arrange for a skip to put it in
B Check that the duct supports are strong enough to cope with the dismantling
C Ensure there is a certificate of cleanliness in place before commencing work
D Make sure there are enough disc cutters to do the job
Correct Answer: C Ensure there is a certificate of cleanliness in place before commencing work
29. While using a genie hoist you notice that part of the hoist is buckling slightly. What should you do? Give one answer
A Carry on with the job, while keeping an eye on the buckling metal
B Get the job finished quickly
C Lower the load immediately
D Straighten out the buckled metal and then get on with the lifting operation
Correct Answer: C Lower the load immediately
30. When carrying out solvent welding on plastic ductwork, what particular safety measure must be applied? Give one answer
A A hard hat must be worn
B It must be done in daylight
C The supervisor must be present
D he area must be well ventilated
Correct Answer: D he area must be well ventilated
31. Which of the following do you not need to do before using a cleaning agent or biocide in a ductwork system? Give one answer
A Ask for advice from the cleaning agent or biocide manufacturer
B Check what the ductwork will carry in the future
C Consult the building occupier
D Read the COSHH assessment for the material, carry out a risk assessment and produce a method statement for the work
Correct Answer: B Check what the ductwork will carry in the future
32. Which of the following do you not need to do before cleaning a system in industrial, laboratory or other premises where you might encounter harmful particulates? Give one answer
A Collect a sample from the ductwork
B Examine the system
C Prepare a job-specific risk assessment and method statement
D Run the system under overload conditions
Correct Answer: D Run the system under overload conditions
33. Where it is necessary to enter ductwork, which are the two main factors that need to be considered? Give two answers
A The cleanliness of the ductwork
B The strength of the ductwork and its supports
C What the ductwork will carry in the future
D Whether you need to wear kneepads
E Working in a confined space
Correct Answer: B The strength of the ductwork and its supports, E Working in a confined space
34. What should you do before painting the external surface of ductwork? Give one answer
A Clean the paintbrushes
B Put on eye protection
C Read the COSHH assessment before using the paint
D Switch off the system
Correct Answer: C Read the COSHH assessment before using the paint
35. What must you ensure before using a ladder? Give one answer
A That an apprentice or workmate is standing by in case you slip and fall
B That it is secured to prevent it from moving sideways or sliding outwards
C That no-one else has booked the ladder for their work
D That the weather forecast is for a bright, clear day
Correct Answer: B That it is secured to prevent it from moving sideways or sliding outwards
36. When positioning and erecting a stepladder, which of the following is essential for its safe use? Give one answer
A It has a tool tray towards the top of the steps
B The restraint mechanism is spread to its full extent
C You will be able to reach the job by standing on the top step
D Your supervisor has positioned and erected the steps
Correct Answer: B The restraint mechanism is spread to its full extent
37. What is the recommended maximum height for a free-standing mobile tower? Give one answer
A 12 m
B 2m
C The height recommended by the manufacturer
D There is no restriction
Correct Answer: C The height recommended by the manufacturer
38. What is the first thing you should do after getting on to the platform of a correctly erected mobile tower? Give one answer
A Check that the brakes are locked on
B Check the mobile tower to make sure that it has been correctly assembled
C Close the access hatch to prevent tails of personnel, tools or equipment
D Make sure that the tower does not rock or wobble
Correct Answer: C Close the access hatch to prevent tails of personnel, tools or equipment
39. What should be done before a mobile tower is moved? Give one answer
A A permit to work must be issued
B All people and equipment must be removed from the platform
C Arrangements must be made with the forklift truck driver
D The principal contractor must give their approval
Correct Answer: B All people and equipment must be removed from the platform
40. What must be done first before any roof work is carried out? Give one answer
A A risk assessment must be carried out
B A weather forecast must be obtained
C Permits to work must be issued only to those allowed to work on the roof
D The operatives working on the roof must be trained in the use of safety harnesses
Correct Answer: A A risk assessment must be carried out
41. What is edge protection designed to do? Give one answer
A Make access to the roof easier
B Prevent rainwater running off the roof onto workers below
C Prevent the fall of people and materials
D Secure tools and materials close to the edge
Correct Answer: C Prevent the fall of people and materials
42. When assembling a mobile tower what major hazard must you be aware of? Give one answer
A Cable trays
B False ceilings
C Overhead service cables
D Water pipes
Correct Answer: C Overhead service cables
43. What should folding stepladders be used for? Give one answer
A All site activities where a straight ladder cannot be used
B General access on site
C Getting on and off mobile towers
D Short-term works
Correct Answer: D Short-term works
44. You are asked to install high-level ductwork from a platform that has no edge protection and is located above an open stairwell. What should you do? Give one answer
A Get on with the job, but keep away from the edge of the platform
B Get on with the job, ensuring that a workmate stays close by
C Get on with the job, provided that if you fall the stairwell guard-rail will prevent you from falling further
D Not start work until your work platform has been fitted with guard-rails and toe-boards
Correct Answer: D Not start work until your work platform has been fitted with guard-rails and toe-boards
45. You have been asked to install a run of ceiling-mounted ductwork across a large open-plan area, which has a good floor. What is the best way to access the work area? Give one answer
A By standing on packing cases
B From a stepladder
C From mobile access towers fitted with guard-rails and toe-boards
D From scaffold boards and floor stands
Correct Answer: C From mobile access towers fitted with guard-rails and toe-boards
46. You have to carry out a job over a few days on the flat roof of a two-storey building, about 1 m from the edge of the roof, which has a very low parapet. How should you reduce your risk of falling? Give one answer
A Ask for double guard-rails and a toe-board to be installed
B Carry on with the job, provided that you don't get dizzy with heights
C Get your mate to do the work, while you hold on to them
D Use a full body harness, lanyard and anchor while doing the job
Correct Answer: A Ask for double guard-rails and a toe-board to be installed