Demolition

You need to answer at least 41 out of 48 questions correctly to pass the Demolition Specialist Activities Test. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

 

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. If asbestos is present what should happen before demolition or refurbishment takes place? Give one answer
A Advise the Health and Safety Executive (HSE) that asbestos is present and continue with demolition
B Advise workers that asbestos is present then continue with demolition
C All asbestos should be removed as far as reasonably practicable
D Inspect the condition of the asbestos materials
Correct Answer: C All asbestos should be removed as far as reasonably practicable
2. What kind of survey is required to identify asbestos prior to demolition? Give one answer
A Management survey
B Refurbishment or demolition survey
C Type 2 survey
D Type 3 survey
Correct Answer: B Refurbishment or demolition survey
3. Who must be the first person a demolition contractor appoints before undertaking demolition operations? Give one answer
A A competent person to supervise the work
B A quantity surveyor to price the extras
C A safety officer to check on health and safety compliance
D A sub-contractor to strip out the buildings
Correct Answer: A A competent person to supervise the work
4. If there are any doubts about a building's stability, who should a demolition contractor consult? Give one answer
A A Health and Safety Executive (HSE) factory inspector
B A structural engineer
C Another demolition contractor
D The company safety adviser
Correct Answer: B A structural engineer
5. Which of the following pieces of equipment can a 17-year-old trainee demolition operative use unsupervised? Give one answer
A Dump truck
B Excavator 360°
C Rough terrain forklift
D Wheelbarrow
Correct Answer: D Wheelbarrow
6. When would it be unsafe to operate a scissor lift? Give one answer
A If the controls on the platform are used
B If the ground is soft and sloping
C If the machine is low on fuel
D If weather protection is not fitted
Correct Answer: B If the ground is soft and sloping
7. On site what is the minimum distance that oxygen should be stored away from propane, butane or other gases? Give one answer
A 1 m
B 2 m
C 3 m
D 4m
Correct Answer: C 3 m
8. Where should liquefied petroleum gas (LPG) cylinders be located when being used for heating or cooking in site cabins? Give one answer
A In a nearby storage container
B Inside but near the door for ventilation
C Securely outside the cabin
D Under the kitchen area work surface
Correct Answer: C Securely outside the cabin
9. What type of fire extinguisher should not be provided where petrol or diesel is being stored? Give one answer
A Carbon dioxide
B Dry powder
C Foam
D Water
Correct Answer: D Water
10. What is most likely to be caused by continual use of hand-held breakers or drills? Give one answer
A Dermatitis
B Skin cancer
C Vibration white finger
D Weil's disease (leptospirosis)
Correct Answer: C Vibration white finger
11. What is the most common source of high levels of lead in the blood of operatives doing demolition work? Give one answer
A Cold cutting fuel tanks
B Cutting lead-covered cable
C Hot cutting coated steel
D Stripping lead sheeting
Correct Answer: C Hot cutting coated steel
12. Which one of the following items of personal protective equipment (PPE) provides the lowest level of protection when working in dusty conditions? Give one answer
A Compressed airline breathing apparatus
B Demolition
C Half-mask dust respirator
D Positive pressure-powered respirator
Correct Answer: C Half-mask dust respirator
13. Which one of the following would be suitable to use when cutting coated steelwork? Give one answer
A A disposable dust mask
B A nuisance dust mask
C High-efficiency dust respirator
D Positive pressure-powered respirator
Correct Answer: D Positive pressure-powered respirator
14. After exposure to lead, what precautions should you take before eating or drinking? Give one answer
A Change out of dirty clothes
B Do not smoke
C Rinse your mouth with clean water
D Wash your hands and face
Correct Answer: D Wash your hands and face
15. Where is the only place you will not find information about the daily checks required for mobile plant? Give one answer
A In the manufacturer's handbook
B In the supplier's information
C On the Health and Safety Law poster
D On the stickers attached to the machine
Correct Answer: C On the Health and Safety Law poster
16. What should you do while reversing mobile plant if you lose sight of the vehicle marshaller who is directing you? Give one answer
A Adjust your wing mirror
B Carry on reversing slowly
C Sound the horn and move forward
D Stop the vehicle
Correct Answer: D Stop the vehicle
17. How often should lifting equipment, which is not used to lift people, be thoroughly examined? Give one answer
A A minimum of once per year
B Every 14 months
C Every six months
D Every two years
Correct Answer: A A minimum of once per year
18. What should you do when leaving mobile plant unattended? Give one answer
A Leave the engine running, if safe to do so
B Park it in a safe place, remove the keys and lock it
C Put a sign saying no unauthorised access on it
D Put the parking brake on and tell people not to use it
Correct Answer: B Park it in a safe place, remove the keys and lock it
19. Which statement is true with regard to using machines? Give one answer
A Guards can be removed to make work easier
B It's OK to wear rings and other jewellery as long as you take care
C Never use a machine unless you have been trained and given permission to use it
D You can carefully remove waste material while the machine is in motion
Correct Answer: C Never use a machine unless you have been trained and given permission to use it
20. Which of the following is not a part of a plant operator's daily pre-use check? Give one answer
A Brake pad wear
B Emergency systems
C Engine oil level
D Hydraulic fluid level
Correct Answer: A Brake pad wear
21. Which of these statements is true in relation to an operator of a scissor lift? Give one answer
A They must be in charge of the work team
B They must be trained and authorised in the use of the equipment
C They must ensure that only one person is on the platform at any time
D They must only use the ground level controls
Correct Answer: B They must be trained and authorised in the use of the equipment
22. On demolition sites, what must the drivers of plant have, for their own and others' safety? Give one answer
A A supervisor in the cab with them
B A temperature controlled cab
C Adequate visibility from the driving position
D Wet weather gear for when it's raining
Correct Answer: C Adequate visibility from the driving position
23. When must head and tail lights be used on mobile plant? Give one answer
A If the plant is using the same traffic route as private cars
B Only if the plant is crossing pedestrian routes
C When the plant is operated by a trainee
D When the plant is operating in conditions of poor visibility
Correct Answer: D When the plant is operating in conditions of poor visibility
24. What safety feature is provided by FOPS on mobile plant? Give one answer
A The machine stops automatically if the operator lets go of the controls
B The operator is protected from falling objects
C The reach is limited when working near to live overhead cables
D The speed is limited when tracking over hard surfaces
Correct Answer: B The operator is protected from falling objects
25. What should you do if you discover underground services not previously identified? Give one answer
A Fill in the hole immediately
B Get the machine driver to dig it out
C I Cut the pipe or cable to see if it's live
D Stop work until the situation has been resolved
Correct Answer: D Stop work until the situation has been resolved
26. What action should you take if you discover unlabelled drums or containers on site? Give one answer
A Ignore them. They will get flattened during the demolition
B Open them and smell the contents to see if they are flammable
C Put them in the nearest waste skip
D Stop work until they have been safely dealt with
Correct Answer: A Ignore them. They will get flattened during the demolition
27. The plant you are driving has defective brakes. What action should you take? Give one answer
A Reduce your speed
B Report it and carry on working
C Report it and isolate the machine
D Use the handbrake instead of the foot brakes until the machine is fixed
Correct Answer: C Report it and isolate the machine
28. What action should be taken if a wire rope sling is defective? Give one answer
A Do not use it and make sure that no-one else can
B I Only use it for small lifts under 1 tonne
C Only use it for up to half its safe working load
D Report the defect at the end of the day
Correct Answer: A Do not use it and make sure that no-one else can
29. Which two of the following documents refer to the specific hazards associated with demolition work in confined spaces? Give two answers
A Hot-work permit
B Permit to work
C Risk assessment
D Safety policy
E Scaffolding permit
Correct Answer: B Permit to work , C Risk assessment
30. When asbestos material is suspected in buildings to be demolished, what is the first priority? Give one answer
A Employ a licensed asbestos remover
B Ensure a competent person carries out an asbestos survey
C Notify the Health and Safety Executive (HSE) of the possible presence of asbestos
D Remove and dispose of the asbestos
Correct Answer: B Ensure a competent person carries out an asbestos survey
31. What is the safest method of demolishing brick or internal walls by hand? Give one answer
A Cut down at corners and collapse in sections
B Undercut the wall at ground level
C Work across in even courses from the ceiling down
D Work from the doorway at full height
Correct Answer: C Work across in even courses from the ceiling down
32. Who should be consulted before demolition is carried out near to overhead cables? Give one answer
A The Health and Safety Executive (HSE)
B The electricity supply company
C The fire service
D The fire service
Correct Answer: B The electricity supply company
33. When demolishing a building in controlled sections, what is the most important consideration for the remaining structure? Give one answer
A All non-ferrous metals are removed
B It remains stable
C The soft strip is completed
D Trespassers cannot get in at night
Correct Answer: B It remains stable
34. Where would you find out the intended method for controlling identified hazards on a demolition project? Give one answer
A The construction phase health and safety plan
B The demolition plan
C The demolition toolbox
D The pre-tender health and safety plan
Correct Answer: B The demolition plan
35. How must cans or drums be stored, to prevent any leakage from spreading? Give one answer
A In a bund
B On their sides and chocked to prevent movement
C On wooden pallets off the ground
D Upside down to prevent water penetrating the screw top
Correct Answer: A In a bund
36. When hinge-cutting a steel building or structure for a controlled collapse, which should be the last cuts? Give one answer
A Back row bottom cuts
B Back row top cuts
C Front leading row bottom cuts
D Front leading row top cuts
Correct Answer: A Back row bottom cuts
37. What safety devices should be fitted between the pipes and the gauges of oxy-propane cutting equipment? Give one answer
A Flame retardant tape
B Flashback arresters
C Non-return valves
D On-off taps
Correct Answer: B Flashback arresters
38. What type of fire extinguisher should you not use in confined spaces? Give one answer
A Carbon dioxide
B Dry powder
C Foam
D Water
Correct Answer: A Carbon dioxide
39. What should be obtained before carrying out the demolition cutting of fuel tanks? Give one answer
A A COSHH assessment
B A gas free certificate
C A risk assessment
D An isolation certificate
Correct Answer: B A gas free certificate
40. What do the letters SWL stand for? Give one answer
A Safe working level
B Safe working load
C Satisfactory weight
D Satisfactory working limit
Correct Answer: B Safe working load
41. Which of the following is true in relation to the safe working load of a piece of equipment? Give one answer
A It gives half the maximum weight to be lifted
B It is a guide figure that may be exceeded slightly
C It may be exceeded by 10% only
D It must never be exceeded
Correct Answer: D It must never be exceeded
42. What should be clearly marked on all lifting gear? Give one answer
A Date next test is due
B Date of manufacture
C Name of maker
D Safe working load
Correct Answer: D Safe working load
43. How often should lifting accessories be thoroughly examined? Give one answer
A Every 14 months
B Every 18 months
C Every six months
D Every three months
Correct Answer: C Every six months
44. How often do operators need to inspect plant and equipment and record the details? Please select two answers. Give one answer
A Daily
B Every six months
C Every three months
D Monthly
E Weekly
Correct Answer: A Daily, E Weekly
45. What is the importance of having ROPS fitted to some mobile plant? Give one answer
A It ensures that the tyre pressure is correct
B It prevents over-pressurisation of the hydraulic system
C It prevents unauthorised passengers being carried
D It protects the operator if the machine rolls over
Correct Answer: D It protects the operator if the machine rolls over
46. What is the correct way to climb off a machine? Give one answer
A Climb down, facing forward
B Climb down, facing the machine
C Jump down from the seated position
D Use a ladder
Correct Answer: B Climb down, facing the machine
47. When is it acceptable to carry passengers on a machine? Give one answer
A When the employer gives permission
B When the machine is fitted with a purpose-made passenger seat
C When the maximum speed is no greater than 10 mph
D When they are carried in the skip
Correct Answer: B When the machine is fitted with a purpose-made passenger seat
48. With regard to the safe method of working, what is the most important subject of induction training for demolition operatives? Give one answer
A COSHH assessments
B Explanation of the method statement
C Location of welfare facilities
D Working hours on the site
Correct Answer: B Explanation of the method statement