Working at Height

This is the CSCS Working at Heights Test. You will need to be familiar with this category if you want to obtain your CSCS Working at Heights Card. There are 33 questions in this test - you need to score 28 to pass. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

 

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which type of accident kills the most construction workers? Give one answer
A Being hit by a falling object
B Being run over by site transport
C Contact with electricity
D Falling from height
Correct Answer: D Falling from height
2. How is working at height usually defined? Give one answer
A Working 1.2 m above the ground or higher
B Working 2 m above the ground or higher
C Working 3 m above the ground or higher
D Working at any height that would cause an injury if you fell
Correct Answer: D Working at any height that would cause an injury if you fell
3. What are two of your responsibilities when working at height? Give two answers
A Climb up the outside of the scaffolding
B Ensure you are sufficiently trained
C Ignore the safety briefing given by your supervisor
D Make use of access equipment
E Throw things to your colleague below
Correct Answer: B Ensure you are sufficiently trained, D Make use of access equipment
4. What should you do if you feel that a task working at height is unsafe? Give one answer
A Borrow some work equipment from another job
B Carry on working and tell your supervisor when you next see them
C Stop working immediately and report it to your supervisor
D Work the problem out for yourself
Correct Answer: C Stop working immediately and report it to your supervisor
5. What is the main regulation that controls the use of suitable access equipment for working at height? Give one answer
A HSG33 Health and Safety in Roofwork
B Lifting Operations and Lifting Equipment Regulations
C Work at Height Regulations
D Workplace (Health, Safety and Welfare) Regulations
Correct Answer: C Work at Height Regulations
6. What is the main regulation that controls the use of suitable access equipment for working at height? Give one answer
A HSG33 Health and Safety in Roofwork
B Lifting Operations and Lifting Equipment Regulations
C Work at Height Regulations
D Workplace (Health, Safety and Welfare) Regulations
Correct Answer: C Work at Height Regulations
7. When can you use a ladder at work? Give one answer
A If it is long enough
B If other people do not need to use it for access
C If you are doing light work for a short time
D You must never use a ladder on site
Correct Answer: C If you are doing light work for a short time
8. When using a leaning ladder what should the slope or angle of the ladder be? Give one answer
A
B
C
D
Correct Answer: C
9. Who should check a ladder before it is used? Give one answer
A A supervisor
B The manufacturer
C The site safety officer
D he person who is going to use it
Correct Answer: D he person who is going to use it
10. What is the best way to make sure that a ladder is secure and won't slip? Give one answer
A Ask someone to stand with their foot on the bottom rung
B Tie it at the bottom
C Tie it at the top
D Wedge the bottom of the ladder with blocks of wood
Correct Answer: C Tie it at the top
11. What must you do when you are climbing a ladder? Give one answer
A Have three points of contact with the ladder at all times
B Have two people on the ladder at all times
C Have two points of contact with the ladder at all times
D Use a safety harness
Correct Answer: A Have three points of contact with the ladder at all times
12. A scaffold guard-rail must be removed to allow you to carry out a survey. You are not a scaffolder. Can you remove the guard-rail? Give one answer
A No, only a scaffolder can remove the guard-rail and put it back
B No, only a scaffolder can remove the guard-rail but you can put it back
C Yes, if you put it back as soon as you have finished
D Yes, if you put it back before you leave site
Correct Answer: A No, only a scaffolder can remove the guard-rail and put it back
13. How many people should be on a ladder at the same time? Give one answer
A One
B One on each section of an extension ladder
C Three, if it is long enough
D Two
Correct Answer: A One
14. What should you do if you find a ladder that is damaged? Give one answer
A Don't use it and make sure that others know about the damage
B Don't use it and report the damage at the end of your shift
C Try to mend the damage
D Use the ladder if you can avoid the damaged part
Correct Answer: A Don't use it and make sure that others know about the damage
15. Which of the following is not true when using podium steps? Give one answer
A Podium step wheels must be locked before you get on
B Podium steps are safe and can't topple over
C Podium steps are work equipment and must be inspected every seven days
D Podium steps can easily topple if you over reach sideways
Correct Answer: B Podium steps are safe and can't topple over
16. You need to use a ladder to get to a scaffold platform. Which of these statements is true? Give one answer
A All broken rungs must be clearly marked
B It must be tied and extend either 1 m or five rungs above the platform
C It must be wedged at the bottom to stop it slipping
D Two people must be on the ladder at all times
Correct Answer: B It must be tied and extend either 1 m or five rungs above the platform
17. What is the right way to reach the working platform of a mobile tower scaffold? Give one answer
A Climb up the ladder built into the tower
B Climb up the outside of the diagonal bracing
C Climb up the tower frame on the outside of the tower
D Lean a ladder against the tower and climb up that
Correct Answer: A Climb up the ladder built into the tower
18. A mobile tower scaffold must not be used on what surface? Give one answer
A A paved patio
B A smooth concrete path
C An asphalt road
D Soft or uneven ground
Correct Answer: D Soft or uneven ground
19. You need to use a mobile tower scaffold. The wheel brakes do not work. What should you do? Give one answer
A Do not use the tower
B Get someone to hold the tower while you use it
C Only use the tower if the floor is level
D Use some wood to wedge the wheels and stop them moving
Correct Answer: A Do not use the tower
20. When is it acceptable to allow someone to operate a mobile elevating work platform (MEWP) using ground-level controls? Give one answer
A If the person in the MEWP cannot operate it due to an emergency
B If the person in the MEWP has to bump off to gain access to the work
C If the person in the MEWP needs both hands free to carry out the job
D If the person on the ground is a trained operator and the person on the MEWP is not
Correct Answer: A If the person in the MEWP cannot operate it due to an emergency
21. When working in a mobile elevating work platform (MEWP) where should you attach your harness's lanyard? Give one answer
A To a point on the structure or building you are working on
B To the MEWP handrail
C To the control box
D To the designated anchor point within the platform or basket
Correct Answer: D To the designated anchor point within the platform or basket
22. If you have to work at height over or near to deep water, which item of personal protective equipment (PPE) must you wear? Give one answer
A Full body harness
B Full face respirator
C Lifejacket
D Wellington boots
Correct Answer: C Lifejacket
23. What should you do if you notice your harness or attachment is damaged? Give one answer
A Put the harness on, use it, and plan to tell your supervisor at the end of the day
B Stop and tell your supervisor but carry on using it until it is replaced
C Stop and tell your supervisor straight away
D Swap it with a colleague's harness and use theirs instead
Correct Answer: C Stop and tell your supervisor straight away
24. When is it safe to cross a fragile roof? Give one answer
A If you can see fragile roof signs
B If you do not walk on any plastic panels
C If you use crawling boards with handrails
D If you walk along the line of the bolts
Correct Answer: C If you use crawling boards with handrails
25. What does this sign mean? Give one answer
A Fragile roof - do not stand directly on the roof and use fall protection measures
B Fragile roof - take care when walking on roof surface
C Load-bearing roof - the surface can be slippery when wet
D Load-bearing roof - you can stand on the surface but not on any roof lights
Correct Answer: A Fragile roof - do not stand directly on the roof and use fall protection measures
26. What is the best way to stop people falling through voids, holes or fragile roof panels? Give one answer
A Cover them with netting
B Mark the areas with red and white tape
C Tell everyone where the dangerous areas are
D Use secure covers that can take the weight of a person and add warning signage
Correct Answer: D Use secure covers that can take the weight of a person and add warning signage
27. You are working on a flat roof. What is the best way to stop yourself falling over the edge? Give one answer
A Ask someone to watch you and shout when you get too close to the edge
B Protect the edge with a guard-rail and a toe-board
C Put a large warning sign at the edge of the roof
D Use red and white tape to mark the edge
Correct Answer: B Protect the edge with a guard-rail and a toe-board
28. Who should erect, dismantle or alter a tube and fitting scaffold? Give one answer
A Anyone who has the right tools
B Anyone who is a project manager
C Anyone who is trained, competent and authorised
D Anyone who thinks they can do it
Correct Answer: C Anyone who is trained, competent and authorised
29. What is the maximum recommended gap between the scaffold and the structure? Give one answer
A No greater than 225 mm
B No greater than 300 mm
C No greater than 470 mm
D No greater than 600 mm
Correct Answer: A No greater than 225 mm
30. How do you identify the safe load rating for a scaffold platform? Give one answer
A Ask the site manager
B Ask the telehandler driver
C Refer to the handover certificate or signage
D The safe load is breached when the ledgers start to deflect
Correct Answer: C Refer to the handover certificate or signage
31. If you store materials on a working platform, which statement is correct? Give one answer
A Materials can be stored anywhere, even if they pose a trip hazard or block the walkway
B Materials can be stored unsecured above guard-rail height
C Materials do not need to be secured if they are going to be there for less than an hour
D Materials must be stored so they can't fall and the platform must be able to take their weight
Correct Answer: D Materials must be stored so they can't fall and the platform must be able to take their weight
32. What is the best way to protect people below a scaffold from falling tools and materials? Give one answer
A Make sure they are wearing safety helmets
B Tell the people below to stop work and clear the area
C Tell them you will be working above them
D Use brick guards to stop any items falling below
Correct Answer: D Use brick guards to stop any items falling below
33. You need to stack materials on a working platform. What is the best way to stop them falling over the toe-board? Give one answer
A Build the stack so that it leans away from the edge
B Cover the stack with polythene
C Have brick guards or netting fitted to the edge
D Put a warning sign on the stack
Correct Answer: C Have brick guards or netting fitted to the edge