Dust and Fumes (Respiratory Hazards)

You need to answer at least 18 out of 20 questions correctly to pass the Dust and Fumes (Respiratory Hazards) Test for Operatives and Specialists. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

 

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. What is the biggest cause of long-term health issues in the construction industry? Give one answer
A Being struck by a vehicle
B Breathing in hazardous dust and fumes
C Loud noise
D Slipping and tripping
Correct Answer: B Breathing in hazardous dust and fumes
2. If you use a power tool to cut or grind materials, why must the dust be collected and not allowed to get into the air? Give one answer
A Most dust can be harmful if breathed in
B The tool will go faster if the dust is collected
C To save time and avoid having to clear up the mess
D You do not need a machine guard if the dust is collected
Correct Answer: A Most dust can be harmful if breathed in
3. You have been asked to do some work that will create dust. What should you do? Give one answer
A Start work - no controls are needed as dust cannot cause serious harm or injury
B Use equipment to eliminate or reduce the dust, and wear the correct personal protective equipment (PPE)
C Work for short periods at a time
D You should not do the work. Dust is highly dangerous
Correct Answer: B Use equipment to eliminate or reduce the dust, and wear the correct personal protective equipment (PPE)
4. You are planning work that needs to use a power tool to cut or grind materials. Give two ways to control the dust. Give two answers
A Fit a dust extractor or collector to the machine
B Keep the area clean and tidy
C Wear a dust mask or respirator
D Wet cutting
E Work slowly and carefully
Correct Answer: A Fit a dust extractor or collector to the machine, D Wet cutting
5. Where are you likely to breathe in the highest quantities of dust when drilling, cutting, sanding or grinding? Give one answer
A In a large indoor space
B In a small room
C Outside on a still day
D Outside on a windy day
Correct Answer: B In a small room
6. What should you not do when sweeping up after drilling, cutting, sanding or grinding? Give one answer
A Dampen down the area
B Make sure there is plenty of ventilation
C Put your protective mask back on
D Work as quickly as possible to minimise exposure to dust
Correct Answer: D Work as quickly as possible to minimise exposure to dust
7. What is the best way to limit exposure to dust when using a power tool? Give one answer
A Do the work quickly
B Only undertake the work during damp or wet weather
C Stand downwind of any dust
D Stop dust getting into the air
Correct Answer: D Stop dust getting into the air
8. What is not important to check when assessing the use of on-tool extraction to control dust from a power tool? Give one answer
A That the extraction filters are clear and the unit is extracting dust
B That the extraction unit and filter rating is the correct type
C That the extraction unit is new
D That you know how to use the power tool correctly
Correct Answer: C That the extraction unit is new
9. What must you ensure when using water to keep dust down when cutting? Give one answer
A That somebody stands next to you to pour water from a bottle
B That the water flow is correctly adjusted
C That there is as much water as possible
D That water is poured onto the surface before you start cutting
Correct Answer: B That the water flow is correctly adjusted
10. What should you do if the water you are using to control dust runs out? Give one answer
A Ask everyone to clear the area and then carry on
B Carry on but get someone to sweep up afterwards
C Put on additional respiratory protection
D Stop and refill the water
Correct Answer: D Stop and refill the water
11. When drilling, cutting, sanding or grinding what is the best way to protect your long-term health from harmful dust? Give one answer
A Use dust extraction or wet cut and wear a hard hat, hi-vis jacket and light eye protection
B Use dust extraction or wet cut, wear a FFP3-rated dust mask, hearing protection and impact goggles
C Wear a FFP3-rated dust mask and impact goggles
D Wear any disposable dust mask, a hard hat, hi-vis jacket, hearing protection and impact goggles
Correct Answer: B Use dust extraction or wet cut, wear a FFP3-rated dust mask, hearing protection and impact goggles
12. You have been given a dust mask to protect you against hazardous fumes. What should you do? Give one answer
A Do not start work until you have the correct respiratory protective equipment (RPE)
B Do the job wearing the mask but work quickly
C Start work but take regular breaks
D Wear a second dust mask on top of the first one
Correct Answer: A Do not start work until you have the correct respiratory protective equipment (RPE)
13. Which of the following do you not need to do to ensure that someone's mask works? Give one answer
A Check it is being worn correctly
B Check the mask is the correct type needed
C Check the wearer has passed a face-fit test wearing the mask
D Immerse it in water to ensure the seals are tight
Correct Answer: D Immerse it in water to ensure the seals are tight
14. You need special respiratory protective equipment (RPE) to handle a chemical. None has been provided. What should you do? Give one answer
A Do not start work until you have been given the correct RPE and training
B Get on with the job but try to work quickly
C Sniff the substance to see if it makes you feel ill
D Start the work but take regular breaks
Correct Answer: A Do not start work until you have been given the correct RPE and training
15. Which of these activities does not create harmful silica dust? Give one answer
A Breaking up concrete floors and screeds
B Chasing out walls and mortar joints or sweeping up rubble
C Cutting kerbs, stone, paving slabs, bricks and blocks
D Sawing timber and plywood
Correct Answer: D Sawing timber and plywood
16. What can cause occupational asthma? Give one answer
A Breathing in hazardous dust, fumes or vapours
B Exposure to loud noise
C Exposure to rat urine
D Skin contact with any hazardous substance
Correct Answer: A Breathing in hazardous dust, fumes or vapours
17. What illness might you develop if you breathe in dust and fumes over time? Give one answer
A Laryngitis
B Occupational dermatitis
C Occupational lung disease
D Skin cancer
Correct Answer: C Occupational lung disease
18. Exposure to which of the following may not result in lung disease? Give one answer
A Asbestos
B Bird droppings
C Silica dust
D Strong smells
Correct Answer: D Strong smells
19. What should you do if you find pigeon droppings and nests in an area where you are required to work? Give one answer
A Carry on with your work carefully, so you don't disturb them
B Stop work and seek advice
C Try to catch the pigeons
D Wait for the pigeons to fly away before carrying on with your work
Correct Answer: B Stop work and seek advice
20. Which of the following is not a health effect of being exposed to paints and resins which have high levels of solvents? Give one answer
A Dermatitis or skin problems
B Drowsiness or poor co-ordination
C Headaches and sickness
D Hearing loss
Correct Answer: D Hearing loss