Accident Reporting and Recording

You need to answer at least 24 out of 28 questions correctly to pass the Accident Reporting and Recording Test for Operatives and Specialists. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

 

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which two of the following will help you to find out about the site emergency procedures and emergency telephone numbers? Give two answers
A Attending the site induction
B Guidance from the Health and Safety Executive (HSE)
C Guidance from your local Jobcentre Plus
D Looking in the telephone directory
E Reading the site noticeboards
Correct Answer: A Attending the site induction, E Reading the site noticeboards
2. What should you do in an emergency? Give one answer
A Follow the site emergency procedure
B Leave site
C Phone home
D Phone the Health and Safety Executive (HSE)
Correct Answer: A Follow the site emergency procedure
3. Where is the assembly point in an emergency? Give one answer
A At the designated place
B At the site of the incident or accident
C In the site manager's office
D In the site welfare facilities
Correct Answer: A At the designated place
4. You have witnessed a serious accident on your site and are to be interviewed by a Health and Safety Executive (HSE) inspector. What should you do? Give one answer
A Ask your supervisor what you should say to the inspector
B Co-operate and tell the inspector exactly what you saw
C Not tell the inspector anything
D Tell the inspector what your workmates have told you
Correct Answer: B Co-operate and tell the inspector exactly what you saw
5. What is the main objective of carrying out an accident investigation? Give one answer
A To find out the causes in order to prevent it happening again
B To find out the cost of any damage that occurred
C To find out who is at fault
D To record what injuries were sustained
Correct Answer: A To find out the causes in order to prevent it happening again
6. A scaffold has collapsed and you saw it happen. What should you say when you are asked about the accident? Give one answer
A As little as possible because you don't want to get people into trouble
B Exactly what you saw
C Nothing, as you are not a scaffold expert
D Who you think is to blame and how they should be punished
Correct Answer: B Exactly what you saw
7. When must you record an accident in the accident book? Give one answer
A If you are injured in any way
B Only if you have suffered a broken bone
C Only if you have to be off work
D Only if you have to go to hospital
Correct Answer: A If you are injured in any way
8. If someone is injured at work, who should record it in the accident book? Give one answer
A Someone from the Health and Safety Executive (HSE)
B The first aider
C The injured person or someone acting for them
D The site manager
Correct Answer: C The injured person or someone acting for them
9. Which of these does not have to be recorded in the accident book? Give one answer
A Details of your injury
B The date and time of your accident
C Your home address
D Your national insurance number
Correct Answer: D Your national insurance number
10. Which type of accidents should be recorded in the accident book? Give one answer
A All accidents causing any injury
B Only accidents where the injured person has to stop work
C Only injuries requiring hospital treatment
D Only specified injuries, such as a broken arm or death of a person
Correct Answer: A All accidents causing any injury
11. When must an accident be recorded? Give one answer
A Only when a person breaks a major bone or is concussed
B Only when a person is injured and will be off work for more than three days
C Only when an accident causes damage to plant or equipment
D Only when an accident causes injury to a worker as a result of working activities
Correct Answer: D Only when an accident causes injury to a worker as a result of working activities
12. When must an entry be made in the accident book? Give one answer
A When an accident causes personal injury to any worker
B When management thinks it appropriate
C When the accident may result in a compensation claim
D When the person has been off sick for three days
Correct Answer: A When an accident causes personal injury to any worker
13. Which two of the following items do not have to be recorded in an accident book? Give one answer
A The date and time of the accident
B The injuries sustained
C The location of the accident
D Your national insurance number
E Your telephone number
Correct Answer: D Your national insurance number, E Your telephone number
14. You suffer an injury at work and the details are recorded into the accident book. What must happen to this accident record? Give one answer
A It must be destroyed at the end of the bob
B It must be kept in a place where anyone can read it
C It must be sent to the employer's insurance company at the end of the job
D It must be treated as confidential under the Data Protection act and kept for at least three years
Correct Answer: D It must be treated as confidential under the Data Protection act and kept for at least three years
15. Where should accidents that cause any injury be recorded? Give one answer
A In the Health & Safety Executive's (HSE) accident database
B In the accident report book
C In the main contractor's diary
D In the site engineer's day book
Correct Answer: B In the accident report book
16. Which of the following is the least important reason for recording all accidents? Give one answer
A Details have to be entered in the accident book
B It might stop them happening again
C Some types of accident have to be reported to the Health and Safety Executive (HSE)
D To find out who is to blame and make sure they are prosecuted
Correct Answer: D To find out who is to blame and make sure they are prosecuted
17. Why is it important to report near miss incidents on site? Give one answer
A Because it is the law to report all near miss incidents
B It is a requirement of the CDM Regulations
C To find someone to blame
D To learn from them and stop them happening again
Correct Answer: D To learn from them and stop them happening again
18. If you have a minor accident, who should report it? Give one answer
A A sub-contractor
B Anyone who saw the accident happen
C The Health and Safety Executive (HSE)
D You
Correct Answer: D You
19. If your doctor says that you contracted Weil's disease (leptospirosis) on site, why do you need to tell your employer? Give one answer
A The site on which you contracted it will have to be closed down
B Your employer has to warn your colleagues not to go near you
C Your employer will have to report it to the Health and Safety Executive (HSE)
D Your employer will need to call pest control to remove rats on site
Correct Answer: C Your employer will have to report it to the Health and Safety Executive (HSE)
20. While working on site you get a small cut on one of your fingers. What should you do? Give one answer
A Clean it and tell your supervisor about it later
B Report it and get first aid if necessary
C Report it at the end of the day or the end of the shift
D Wash it, and if it is not a problem carry on working
Correct Answer: B Report it and get first aid if necessary
21. You receive an injury from an accident at work. When should you report it? Give one answer
A At the end of the day, before you go home
B Immediately, or as soon as possible afterwards
C Only if you have to take time off work
D The next day before you start work
Correct Answer: B Immediately, or as soon as possible afterwards
22. You have been injured by an accident at work and, as a result, are absent for more than seven days. Which two of the following actions must be taken? Give two answers
A The accident must be recorded in the accident book
B The emergency services must be called to find out how the accident happened
C The local hospital and the benefits office must be informed
D You must pay for any first-aid equipment used to treat your injury
E Your employer must inform the Health and Safety Executive (HSE)
Correct Answer: A The accident must be recorded in the accident book, E Your employer must inform the Health and Safety Executive (HSE)
23. Why should you report an accident? Give one answer
A It helps the site find out who caused it
B It is a legal requirement
C So that everyone can find out what happened by reading the accident book
D So that your company will be held responsible
Correct Answer: B It is a legal requirement
24. Who must you report a serious accident to? Give one answer
A Site security
B The ambulance service
C The police service
D Your employer
Correct Answer: D Your employer
25. You are involved in a dangerous incident on site but no-one was injured. Who must you report this dangerous occurrence to? Give one answer
A The client for the project
B The first aider
C The rest of the workforce
D Your site supervisor or the site manager
Correct Answer: D Your site supervisor or the site manager
26. What should you do if you have witnessed a serious accident on your site? Give one answer
A Ask your workmates what they think you should do
B Say nothing in case you get someone into trouble
C Telephone the local hospital
D Tell your supervisor that you saw what happened
Correct Answer: D Tell your supervisor that you saw what happened
27. Your doctor tells you that you have hand-arm vibration syndrome possibly caused through work. What should you do? Give one answer
A Inform your site supervisor or employer
B Just inform your workmates
C Tell no-one as it's not contagious
D Tell no-one as this is not reportable
Correct Answer: A Inform your site supervisor or employer
28. Which of these helps everyone work safely on site? Give one answer
A All of these answers
B Risk assessments and method statements (RAMS)
C Site induction
D Toolbox talks
Correct Answer: A All of these answers