Accident Reporting and Recording

You need to answer at least 18 out of 20 questions correctly to pass the Accident Reporting and Recording Test for Managers and Professionals. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

 

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which of these does not have to be recorded in the accident book? Give one answer
A Details of the injury
B The date and time of the accident
C The home address of the injured person
D The injured person's national insurance number
Correct Answer: D The injured person's national insurance number
2. When must you record an accident in the accident book? Give one answer
A If you are injured in any way
B Only if you have suffered a broken bone
C Only if you have to be off work
D Only if you have to go to hospital
Correct Answer: A If you are injured in any way
3. If someone is injured at work, who should record it in the accident book? Give one answer
A Someone from the Health and Safety Executive (HSE)
B The first aider
C The injured person or someone acting for them
D The site manager
Correct Answer: C The injured person or someone acting for them
4. Which of the following statements about recording accidents is true? Give one answer
A They must comply with the requirements of the Data Protection Act
B They must include details of the next of kin
C They must only be completed by a site manager or supervisor
D They must only be kept in an electronic format
Correct Answer: A They must comply with the requirements of the Data Protection Act
5. What is the most important reason for keeping a working area on a construction site clean and tidy? Give one answer
A So that the workers don't have to have a big clean-up at the end of the week
B So that waste skips can be emptied more often
C To prevent slips, trips and falls
D To recycle waste and help the environment
Correct Answer: C To prevent slips, trips and falls
6. Why is it important for all workers to attend site induction? Give one answer
A Permits to work will be handed out
B Risk assessments will be handed out
C Site-specific health and safety rules will be explained
D Workers will get to know other new starters
Correct Answer: C Site-specific health and safety rules will be explained
7. Which of the following is the least important reason for recording all accidents? Give one answer
A Details have to be entered in the accident book
B It might stop them happening again
C Some types of accident have to be reported to the Health and Safety Executive (HSE)
D To find out who is to blame and make sure they are prosecuted
Correct Answer: D To find out who is to blame and make sure they are prosecuted
8. How can you help to prevent accidents? Give one answer
A By acting on reports of unsafe working conditions
B By becoming a first aider
C By knowing how to get help quickly
D By knowing where the first-aid kit is kept
Correct Answer: A By acting on reports of unsafe working conditions
9. When are people, who are working on or visiting construction sites, most likely to have an accident? Give one answer
A During the summer months
B In the afternoon
C In the morning
D When they first start on any new site
Correct Answer: D When they first start on any new site
10. Historically, which type of accident kills the most construction workers? Give one answer
A Being hit by a falling object
B Being run over by site transport
C Contact with electricity
D Falling from height
Correct Answer: D Falling from height
11. A scaffold has collapsed and you saw it happen. What should you say when you are asked about the accident? Give one answer
A As little as possible because you don't want to get people into trouble
B Exactly what you saw
C Nothing, as you are not a scaffold expert
D Who you think is to blame and how they should be punished
Correct Answer: B Exactly what you saw
12. What is a near miss? Give one answer
A An incident where someone could have been injured or something could have been damaged
B An incident where someone was injured and nearly had to go to hospital
C An incident where someone was injured and nearly had to take time off work
D An incident where you were just too late to see what happened
Correct Answer: A An incident where someone could have been injured or something could have been damaged
13. Why is it important to report near miss incidents on site? Give one answer
A Because it is the law to report all near miss incidents
B It is a requirement of the CDM Regulations
C To find someone to blame
D To learn from them and stop them happening again
Correct Answer: D To learn from them and stop them happening again
14. A member of the public has been injured by work activities and taken to hospital for treatment. What should happen next? Give one answer
A The accident should be reported by the responsible person to the Health and Safety Executive (HSE)
B The accident should only be reported to the site health and safety manager by the responsible person
C The member of the public should be reminded by the responsible person to take greater care and attention near a site
D The responsible person should send the member of the public some flowers and ask them to keep quiet
Correct Answer: A The accident should be reported by the responsible person to the Health and Safety Executive (HSE)
15. Who must be legally notified of a death, specified injury, dangerous occurrence or over seven-day injury on a site? Give one answer
A No-one
B The Health and Safety Executive (HSE)
C The Health and Safety Executive (HSE)
D The local health centre
Correct Answer: B The Health and Safety Executive (HSE), C The Health and Safety Executive (HSE)
16. An excavator on site has overturned but no-one was injured. What must happen next? Give one answer
A Clear up as quickly as possible and resume work
B Investigate the incident
C Make a report to the Health and Safety Executive (HSE)
D Report the incident in the accident book
Correct Answer: B Investigate the incident
17. If you have a minor accident, who is responsible for making sure it is reported? Give one answer
A A workmate
B Anyone who saw the accident happen
C The Health and Safety Executive (HSE)
D You
Correct Answer: D You
18. When leaving a site you have been visiting you notice that a contractor is working in an unsafe manner. What should you do? Give one answer
A Contact the contractor's head office
B Contact the principal designer
C It is not your responsibility so leave site
D Return and speak to the site manager
Correct Answer: D Return and speak to the site manager
19. If your doctor says that you contracted Weil's disease (leptospirosis) on site, why do you need to tell your employer? Give one answer
A The site on which you contracted it will have to be closed down
B Your employer has to warn your colleagues not to go near you
C Your employer will have to report it to the Health and Safety Executive (HSE)
D Your employer will need to call pest control to remove rats on site
Correct Answer: C Your employer will have to report it to the Health and Safety Executive (HSE)
20. While on site you see a contractor working in a way that presents an imminent danger to yourself and others around you. What should you do immediately? Give one answer
A Before you leave site ensure that you inform the project manager
B Ensure that you inform the client and the principal designer
C Move to another area of the site and continue with your work
D Speak directly to the contractor and tell them to stop work
Correct Answer: D Speak directly to the contractor and tell them to stop work