CSCS Mock Test

This is a free full-length CSCS mock test, consisting of 50 multiple choice questions. The test draws questions from all 16 categories from 7 key areas that individuals studying for the CSCS Test for operatives and specialists must demonstrate sound knowledge of. The 50 questions in this CSCS mock test have been selected randomly from a database of over 400 official CITB CSCS test questions.

Like the official test, this mock test is timed and you will have exactly 45 minutes to complete it. There is a countdown timer in the corner displaying the amount of time you have until the end of the test. You should have more than enough time to answer each question and double check them before the end of the test.

Our software also features a Check Answer button, which allows you to check if an answer you select is correct, although you don’t need to use this; you can wait until after the test for your final mark. Please bear in mind that you won’t have such an option for your official CSCS exam.

Once you are ready, click the Begin Test button and off you go. The pass mark for this cscs mock test is 42/50. The CSCS test pass mark for your official exam will be sectional, meaning you will have to get a certain amount of correct answers per category to pass the test. For example, if you answer the vast majority of answers correctly but you don’t get a sufficient amount of right answers in the CSCS working at heights category, you will fail the test.

Finally, don’t worry too much if you fail. Keep practicing until you pass the test on a regular basis. If you find this CSCS mock test useful, consider signing up to access all of our mock tests and CSCS practice questions. Best of luck!

CSCS Mock Test


You have 45 minutes to answer 50 multiple choice CSCS Mock Test questions for Operatives and Specialists. You need to answer at least 42 out of 50 questions correctly to pass.

Your Progress

Tests Taken

Last Score

Average Score

CSCS Mock Test Questions (Printer-Friendly)

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which of these is not your legal duty as a worker? Give one answer
A Not to interfere with anything provided for health and safety
B To look after the health and safety of anyone else who might be affected by your work
C To look after your own health and safety
D To write your own risk assessments
Correct Answer: D To write your own risk assessments
2. What does a risk assessment identify? Give one answer
A How to report accidents
B The hazards and safe way of doing the job
C The site working hours
D Where the first-aid box is kept
Correct Answer: B The hazards and safe way of doing the job
3. What does the word hazard mean? Give one answer
A A type of barrier or machine guard
B Anything at work that could harm you
C The likelihood that something might happen
D The site accident rate
Correct Answer: B Anything at work that could harm you
4. What is the main objective of carrying out an accident investigation? Give one answer
A To find out the causes in order to prevent it happening again
B To find out the cost of any damage that occurred
C To find out who is at fault
D To record what injuries were sustained
Correct Answer: A To find out the causes in order to prevent it happening again
5. What should you do if you have witnessed a serious accident on your site? Give one answer
A Ask your workmates what they think you should do
B Say nothing in case you get someone into trouble
C Telephone the local hospital
D Tell your supervisor that you saw what happened
Correct Answer: D Tell your supervisor that you saw what happened
6. If someone burns their hand, what is the best thing you can do? Give one answer
A Put the hand into cold water or under a cold running tap
B Rub barrier cream or Vaseline into the burn
C Tell them to carry on working to exercise the hand
D Wrap your handkerchief around the burn
Correct Answer: A Put the hand into cold water or under a cold running tap
7. When should you apply skin barrier cream? Give one answer
A As part of first-aid treatment
B Before you start work
C When you can't find your gloves
D When you finish work
Correct Answer: B Before you start work
8. You need to use a grinder, cut-off saw, cartridge tool or nail gun. What type of eye protection will you need? Give one answer
A Impact-resistant goggles or full face shield
B Light eye protection (safety glasses)
C Reading glasses or sunglasses
D Welding goggles
Correct Answer: A Impact-resistant goggles or full face shield
9. What will safety footwear with a protective mid-sole protect you from? Give one answer
A Getting blisters in warm, wet conditions
B Nails or sharp objects puncturing the sole of your foot if you stand on them
C Spillages which may burn the sole of your foot
D Twisting your ankle
Correct Answer: B Nails or sharp objects puncturing the sole of your foot if you stand on them
10. How should you wear your safety helmet to get maximum protection from it? Give one answer
A
B
C
D
Correct Answer: D
11. Do you have to pay for any personal protective equipment (PPE) you need? Give one answer
A No, your employer must pay for it
B Only if you need to replace lost or damaged PPE
C Yes, but you only have to pay half the cost
D Yes, you must pay for all of it
Correct Answer: A No, your employer must pay for it
12. Which of these statements about personal protective equipment (PPE) is not true? Give one answer
A You must pay for any damage or loss
B You must report any damage or loss to your supervisor
C You must store it correctly when you are not using it
D You must use it as instructed
Correct Answer: A You must pay for any damage or loss
13. If you use a power tool to cut or grind materials, why must the dust be collected and not allowed to get into the air? Give one answer
A Most dust can be harmful if breathed in
B The tool will go faster if the dust is collected
C To save time and avoid having to clear up the mess
D You do not need a machine guard if the dust is collected
Correct Answer: A Most dust can be harmful if breathed in
14. What can cause occupational asthma? Give one answer
A Breathing in hazardous dust, fumes or vapours
B Exposure to loud noise
C Exposure to rat urine
D Skin contact with any hazardous substance
Correct Answer: A Breathing in hazardous dust, fumes or vapours
15. What should you do if you find pigeon droppings and nests in an area where you are required to work? Give one answer
A Carry on with your work carefully, so you don't disturb them
B Stop work and seek advice
C Try to catch the pigeons
D Wait for the pigeons to fly away before carrying on with your work
Correct Answer: B Stop work and seek advice
16. You have been using a vibrating tool. The ends of your fingers are starting to tingle. What does this mean? Give one answer
A You can carry on using the tool but you must hold it tighter
B You can carry on using the tool but you must loosen your grip
C You must not use this tool, or any other vibrating tool ever again
D You need to report your symptoms before they cause a problem
Correct Answer: D You need to report your symptoms before they cause a problem
17. If you need to use a vibrating tool, even for a short time, how can you help reduce the risk of hand-arm vibration? Give one answer
A Do not grip the tool too tightly
B Hold the tool away from you, at arm's length
C Hold the tool more tightly
D Use more force
Correct Answer: A Do not grip the tool too tightly
18. If you have to use a vibrating tool, how can you help reduce the effects of hand-arm vibration? Give one answer
A Do the work in one long burst
B Do the work in short spells
C Hold the tool tightly
D Only use one hand at a time on the tool
Correct Answer: B Do the work in short spells
19. How can asbestos be correctly identified? Give one answer
A By getting a sample analysed in a lab
B By putting a piece in water and seeing if it dissolves
C By the colour of the dust
D The dust gives off a strong smell
Correct Answer: A By getting a sample analysed in a lab
20. You need to use a hazardous substance. Who should explain the health risks and safe method of work you need to follow (the COSHH assessment) before you start? Give one answer
A An Health and Safety Executive (HSE) inspector
B The site first aider
C The site security people
D Your supervisor or employer
Correct Answer: D Your supervisor or employer
21. Which of the following is a manual handling task? Give one answer
A Activities involving pushing, pulling, lowering and lifting
B Climbing ladders or stairs
C Getting in and out of a vehicle used at work
D Lifting materials with a crane
Correct Answer: A Activities involving pushing, pulling, lowering and lifting
22. What should you do if you have to carry a load down a steep slope? Give one answer
A Assess whether you can still carry the load safely
B Carry the load on your shoulder
C Put the load down and let gravity move it down the slope
D Walk backwards down the slope to help you balance
Correct Answer: A Assess whether you can still carry the load safely
23. Your job requires you to move the same sized load several times a minute from one place to another. Could this be a problem? Give one answer
A No, it won't need a risk assessment if the load is light
B Not if the load is below the recommended weight for lifting
C Only if, as work progresses, the load cannot be moved as often as required
D Yes, as repetition introduces additional strain to the body
Correct Answer: D Yes, as repetition introduces additional strain to the body
24. Which of the following is the best method to help minimise the risk of injury when manual handling? Give one answer
A Asking a trained person to carry the load
B Making the area of site flatter before performing the task
C Not having any heavy objects on site
D Safely using lifting aids
Correct Answer: D Safely using lifting aids
25. What does this sign mean? Give one answer
A Dispose of damaged safety helmets here
B Only white safety helmets allowed in this area
C Remove safety helmets in this area
D Safety helmets must be worn
Correct Answer: D Safety helmets must be worn
26. What are green and white signs? Give one answer
A Mandatory signs - meaning you must do something
B Prohibition signs - meaning you must not do something
C Safe condition signs - giving you information
D Warning signs - alerting you to hazards or danger
Correct Answer: C Safe condition signs - giving you information
27. What does this sign mean? Give one answer
A Accident and emergency department
B Emergency assembly point
C Fire point
D First aid
Correct Answer: D First aid
28. What are two common fire risks on construction sites? Give two answers
A 230 volt power tools
B Poor housekeeping and build up of waste
C Timber racks
D Timber racks
E Uncontrolled hot works
Correct Answer: B Poor housekeeping and build up of waste, E Uncontrolled hot works
29. What is the fire assembly point? Give one answer
A Where fire engines must go when they arrive on site
B Where people must go when the fire alarm sounds
C Where the fire extinguishers are kept
D Where the fire started
Correct Answer: B Where people must go when the fire alarm sounds
30. If you discover a fire, what is the first thing you should do? Give one answer
A Finish what you are doing, if it is safe to do so
B Put your tools away
C Raise the alarm
D Try to put out the fire
Correct Answer: C Raise the alarm
31. What must you check if you need to work in a corridor that is a fire escape route? Give one answer
A That all doors into the corridor are locked
B That you only use spark-proof tools
C That you remove all fire escape signs before you start
D That your tools and equipment do not block the route
Correct Answer: D That your tools and equipment do not block the route
32. What does a hot work permit allow you to do? Give one answer
A Carry out work that could start a fire
B Carry out work that needs warm, protective clothing
C Light a bonfire
D Work in hot weather
Correct Answer: A Carry out work that could start a fire
33. What does a hot work permit not tell you? Give one answer
A How you must prevent sparks or heat travelling
B What fire extinguisher or fire watch you need
C When you can start and when you must stop the hot work
D Where the local fire station is located
Correct Answer: D Where the local fire station is located
34. What is the main danger of using a chisel or bolster with a mushroomed head? Give one answer
A It will shatter and send fragments flying into the air
B The chisel will have a sharp, bagged edge that can cut your hand
C The shaft of the chisel will bend, putting a strain on your wrist
D You are more likely to hit your hand with the chisel head
Correct Answer: A It will shatter and send fragments flying into the air
35. What criteria must you meet to operate a power tool? Give one answer
A You must be over 16 years old
B You must be trained and competent
C You must have a gold CSCS card
D You must only operate it when your supervisor is present
Correct Answer: B You must be trained and competent
36. You need to use an air-powered tool. What three hazards are likely to affect you? Give three answers
A Airborne dust and flying fragments
B Electric shock
C Hand-arm vibration
D Leaking hoses
E Radiation
Correct Answer: A Airborne dust and flying fragments, C Hand-arm vibration, D Leaking hoses
37. Why should you never store batteries loose in your tool bag? Give one answer
A If the terminals short out, they could cause a fire
B They give off a poisonous gas in a confined space
C You might forget to charge them
D Your tool bag will be heavy and damage your back
Correct Answer: A If the terminals short out, they could cause a fire
38. Why should you try to use battery-powered tools rather than electrical ones? Give one answer
A They are cheaper to run
B They do not need to be tested or serviced
C They will not give you an electric shock
D They will not give you hand-arm vibration
Correct Answer: C They will not give you an electric shock
39. What is the recommended safe voltage for electrical equipment on building sites? Give one answer
A 110 volts
B 12 volts
C 230 volts
D 24 volts
Correct Answer: A 110 volts
40. How do you check if a RCD (residual current device) connected to a power tool is working? Give one answer
A Press the test button on the RCD
B Run the tool at top speed to see if it cuts out
C Switch the tool on and off
D Use a hand-held RCD test meter
Correct Answer: A Press the test button on the RCD
41. When can you use a ladder at work? Give one answer
A If it is long enough
B If other people do not need to use it for access
C If you are doing light work for a short time
D You must never use a ladder on site
Correct Answer: C If you are doing light work for a short time
42. How do you identify the safe load rating for a scaffold platform? Give one answer
A Ask the site manager
B Ask the telehandler driver
C Refer to the handover certificate or signage
D The safe load is breached when the ledgers start to deflect
Correct Answer: C Refer to the handover certificate or signage
43. What should you do if you see the side supports move when you are working in an excavation? Give one answer
A Do nothing as the sides move all the time
B Keep watching to see if they move again
C Make sure that you and others get out quickly
D Work in another part of the excavation
Correct Answer: C Make sure that you and others get out quickly
44. What should you do if you are in a confined space when the gas alarm sounds? Give one answer
A Carry on working but do not use electrical tools
B Carry on working but take plenty of breaks in the fresh air
C Get out of the confined space immediately
D Switch off the alarm
Correct Answer: C Get out of the confined space immediately
45. When digging you find a run of coloured marker tape. What does it mean? Give one answer
A The excavation now needs side supports
B The soil is contaminated and you must wear respiratory protective equipment (RPE)
C There are buried human remains and you must tell your supervisor
D There is a buried service and further excavation must be carried out with care
Correct Answer: D There is a buried service and further excavation must be carried out with care
46. Do you have any responsibility for minimising the amount of waste created? Give one answer
A No, it is the responsibility of site management
B Only during the site clean up at the end of the project
C Only if you are told to do so during your site induction
D Yes, everyone on site has a responsibility to do this
Correct Answer: D Yes, everyone on site has a responsibility to do this
47. Which of the following activities is not good practice on site? Give one answer
A Burning waste
B Refuelling carefully to avoid spills
C Storing materials safely
D Switching off plant and equipment when it is not in use
Correct Answer: A Burning waste
48. Which two of the following should be classed as hazardous waste? Give two answers
A Broken ceramic tiles or bricks
B Fluorescent light tubes
C Glass
D Polythene and shrink wrap
E Used spill kit pads containing oil
Correct Answer: B Fluorescent light tubes, E Used spill kit pads containing oil
49. When a product has either of these labels, how should you dispose of the container or any residue? Give one answer
A Follow specific instructions on the label or in work instructions
B If it is a liquid and less than one litre you can pour it down a drain
C Leave it somewhere for other people to deal with
D Put it in any skip or bin
Correct Answer: A Follow specific instructions on the label or in work instructions
50. What should you do if there is an oil or diesel spill on site? Give one answer
A Call the Department for the Environment immediately, so they can arrange to have it cleaned up
B Ignore it, oil or diesel spills do not have serious long-term effects
C Stop work, contain the spill, notify your supervisor and then clean up the spill
D Use a spill kit to clean it up before the end of the day
Correct Answer: C Stop work, contain the spill, notify your supervisor and then clean up the spill

CSCS Test Questions and Answers PDF

We have prepared a CSCS Test Questions and Answers PDF for all of the questions that you came across in this mock test. Click here to download. You can also view all of the questions and answers below in an easy to view format.