CSCS Mock Test for Managers and Professionals

This is a free CSCS Mock Test for Managers and Professionals. If your role on the construction site will be of a managerial nature, if you’re an architect or quantity surveyor for example, you will have to take this test to obtain your CSCS card.

The question bank for this particular test is larger than that of the CSCS Test for Operatives, and there are 3 additional categories – CDM, Demolition and Highway Works, which you will need to study for. Sign up to access the entire question bank and take mock tests for individual categories.

The free CSCS Test for Managers and Professionals below has 50 questions and you have 45 minutes to answer, as would be the case in your official test. Click the Begin Test button to start.

CSCS Mock Test for Managers and Professionals


You have 45 minutes to answer 50 multiple choice CSCS Mock Test questions for Managers and Professionals. You need to answer at least 46 out of 50 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Your Progress

Tests Taken

Last Score

Average Score

CSCS Mock Test for Managers and Professionals (Printer-Friendly)

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Historically, which type of accident kills the most construction workers? Give one answer
A Being hit by a falling object
B Being run over by site transport
C Contact with electricity
D Falling from height
Correct Answer: D Falling from height
2. If your doctor says that you contracted Weil's disease (leptospirosis) on site, why do you need to tell your employer? Give one answer
A The site on which you contracted it will have to be closed down
B Your employer has to warn your colleagues not to go near you
C Your employer will have to report it to the Health and Safety Executive (HSE)
D Your employer will need to call pest control to remove rats on site
Correct Answer: C Your employer will have to report it to the Health and Safety Executive (HSE)
3. Which of the following species of animal is the most likely carrier of Weil's disease (leptospirosis) on construction sites? Give one answer
A Mice
B Rabbits
C Rats
D Squirrels
Correct Answer: C Rats
4. What should you do if you find that the toilets on the site you are visiting are dirty? Give one answer
A Ask someone to find some cleaning materials and attend to it
B Ignore the problem, it is normal
C See if you can use the toilets in a nearby cafe or pub
D Tell the site manager who can sort it out
Correct Answer: D Tell the site manager who can sort it out
5. How can you see for yourself that attention has been given to simple emergency procedures on site? Give one answer
A All electrical appliances have been electrically tested
B Scaffolding has inspection labels fitted
C The distance between the structure and the assembly point is minimised
D There are fire points with extinguishers and a means of raising the alarm
Correct Answer: D There are fire points with extinguishers and a means of raising the alarm
6. there is an emergency while you are on site, what should you do first? Give one answer
A Follow the site emergency procedure
B Leave the site and go back to your office
C Phone the police
D Phone your office
Correct Answer: A Follow the site emergency procedure
7. When would you expect eyewash bottles to be provided? Give one answer
A On all sites where people could get something in their eyes
B On all sites where showers are needed
C Only on demolition sites where asbestos has to be removed
D Only on sites where refurbishment is being carried out
Correct Answer: A On all sites where people could get something in their eyes
8. If someone gets grit in their eye, what is the best thing to do? Give one answer
A Ask them to rub the eye until it starts to water
B Hold the eye open and flush it with sterilised water or eyewash
C Hold the eye open and wipe it with clean tissue paper
D Tell them to blink a couple of times
Correct Answer: B Hold the eye open and flush it with sterilised water or eyewash
9. While on site you observe that there is a risk of materials flying at speed into site workers' eyes. What should they be wearing to protect themselves? Give one answer
A Impact-resistant goggles or full face shield
B Light eye protection
C Reading glasses or sunglasses
D Welding goggles
Correct Answer: A Impact-resistant goggles or full face shield
10. When working in an area where fibreglass roof insulation is being handled, in addition to safety boots and helmet, which of the following items of personal protective equipment (PPE) should be worn? Give one answer
A Barrier cream, eye protection and respiratory protective equipment
B Ear defenders, respiratory protective equipment and knee pads
C Gloves, respiratory protective equipment and eye protection
D Rubber apron, eye protection and ear defenders
Correct Answer: C Gloves, respiratory protective equipment and eye protection
11. What is the biggest cause of long-term health issues in the construction industry? Give one answer
A Being struck by a vehicle
B Breathing in hazardous dust and fumes
C Loud noise
D Slipping and tripping
Correct Answer: B Breathing in hazardous dust and fumes
12. What does it mean if someone has a ringing sound in their ears after working with noisy equipment? Give one answer
A The noise level was high but acceptable
B Their hearing has been temporarily damaged
C Their hearing protection was working properly
D They have also been subjected to vibration
Correct Answer: B Their hearing has been temporarily damaged
13. What must you do if you have to enter a hearing protection zone? Give one answer
A Not make any noise
B Take hearing protection with you in case you need to use it
C Wear hearing protection if the noise gets too loud for you
D Wear the correct hearing protection at all times
Correct Answer: D Wear the correct hearing protection at all times
14. Why is over exposure to vibratory tools and equipment a serious issue? Give one answer
A The long-term effects of vibration are not known
B There are no early warning signs
C There is no way that exposure to vibration can be prevented
D Vibration can cause a disabling injury that cannot be cured
Correct Answer: D Vibration can cause a disabling injury that cannot be cured
15. Why should workers not kneel in wet cement, screed or concrete? Give one answer
A It can cause serious chemical burns to their legs
B It is not an effective way to work
C It will affect the finish
D It will make their trousers wet
Correct Answer: A It can cause serious chemical burns to their legs
16. Why are wet cement, mortar and concrete hazardous to your health? Give one answer
A They can cause arc eye
B They can cause dizziness and headaches
C They can cause muscle aches
D They can cause skin burns and dermatitis
Correct Answer: D They can cause skin burns and dermatitis
17. If you see this label on a substance what should you do? Give one answer
A Dispose of the substance or contents by burning
B Find out how to use the substance safely as it could explode
C Find out how to use the substance safely as it is flammable (could catch fire easily)
D Warm up the contents first, with heat or a naked flame
Correct Answer: C Find out how to use the substance safely as it is flammable (could catch fire easily)
18. What does this sign mean? Give one answer
A Long-sleeved tops must be worn
B Only white overalls allowed in this area
C Remove overalls in this area
D Safety overalls must be worn
Correct Answer: D Safety overalls must be worn
19. What are round red and white signs with a diagonal line? Give one answer
A Mandatory signs - meaning you must do something
B Prohibition signs - meaning you must not do something
C Safe condition signs - giving you information
D Warning signs - alerting you to hazards or danger
Correct Answer: B Prohibition signs - meaning you must not do something
20. What does this sign mean? Give one answer
A Mobile phone charging point
B Mobile phones are allowed
C No mobile phones
D Wifi enabled area
Correct Answer: C No mobile phones
21. What does this sign mean? Give one answer
A Dispose of substance or contents by burning
B Warning - substance or contents are combustible or flammable (can catch fire easily)
C Warning - substance or contents are harmful
D Warning - substance or contents could explode
Correct Answer: B Warning - substance or contents are combustible or flammable (can catch fire easily)
22. What type of fire extinguisher should not be provided where petrol or diesel is being stored? Give one answer
A Carbon dioxide
B Dry powder
C Foam
D Water
Correct Answer: D Water
23. What must contractors ensure when work is taking place in a corridor that is a fire escape route? Give one answer
A That all doors into the corridor are locked
B That all fire escape signs are removed before work starts
C That only spark-proof tools are used
D That tools, equipment and materials do not block the route
Correct Answer: D That tools, equipment and materials do not block the route
24. What colour should a 110 volt power cable and connector be? Give one answer
A Black
B Blue
C Red
D Yellow
Correct Answer: D Yellow
25. What is the recommended safe voltage for electrical equipment on building sites? Give one answer
A 24 volts
B 110 volts
C 12 volts
D 230 volts
Correct Answer: B 110 volts
26. A gang is using an insulated pick to break up a surface. What two hazards should they be aware of? Give two answers
A Damage to eyes caused by sunlight reflecting off the pick
B Smoking, as gas could be released
C Standing in front of, or behind, the worker with the pick
D Standing too close to the worker with the pick
E Standing with their hands in their pockets
Correct Answer: C Standing in front of, or behind, the worker with the pick, D Standing too close to the worker with the pick
27. Which of the following, by itself, provides the best solution for reducing risks related to site transport and access? Give one answer
A A one-way traffic system complete with segregated pedestrian routes
B Ensuring that there are adequate signs directing traffic to various parts of the site
C Providing all site staff with information detailing the site layout and designated traffic routes
D Reducing the need for some vehicle movements on site by requiring more materials to be offloaded manually outside the site
Correct Answer: A A one-way traffic system complete with segregated pedestrian routes
28. Which two of the following conditions would you expect a site manager to apply in order to manage the risk of site staff operating plant? Give two answers
A The plant operative must be authorised
B The plant operative must be over 21 years old
C The plant operative must be trained and competent
D The plant operative must be under 65 years old
E The plant operative must hold a full driving licence
Correct Answer: A The plant operative must be authorised, C The plant operative must be trained and competent
29. How should workers be told about the site traffic rules? Give one answer
A By a Health and Safety Executive (HSE) inspector
B By a note on the site notice or hazard board
C By the plant operators
D During site induction
Correct Answer: D During site induction
30. You are walking across the site. A large mobile crane reverses across your path. What should you do? Give one answer
A Help the driver to reverse
B Pass close to the front of the crane
C Start to run so that you can pass behind the reversing crane
D Wait or find another way around the crane
Correct Answer: D Wait or find another way around the crane
31. What is a Class 3 ladder? Give one answer
A A ladder for domestic use only and must not be used on site
B A ladder that is made of wood
C An industrial quality ladder which can be used safely
D It is made of insulating material and can be used near to overhead cables
Correct Answer: A A ladder for domestic use only and must not be used on site
32. After gaining access to the platform of a mobile tower, what is the first thing you should do? Give one answer
A Check that the tower does not rock or wobble
B Check that the tower has been correctly assembled
C Check that the tower's brakes are locked on
D Close the access hatch to stop people or equipment from falling
Correct Answer: D Close the access hatch to stop people or equipment from falling
33. A person is going to be working on a mobile tower but will not be erecting, altering or dismantling it. What training should they have? Give one answer
A They do not need any training
B They need the same level of training as a person erecting, altering or dismantling it
C They should be briefed on the safe use and hazards of working on a mobile tower
D They should read the manufacturer's instructions
Correct Answer: C They should be briefed on the safe use and hazards of working on a mobile tower
34. What is the best way to stop people falling through voids, holes or fragile roof panels? Give one answer
A Cover them with netting
B Covers, secured in place, that can take the weight of a person and add warning signage
C Mark the areas with red and white tape
D Tell everyone where the dangerous areas are
Correct Answer: B Covers, secured in place, that can take the weight of a person and add warning signage
35. To ensure your safety and that of the site workers, what should a contractor include in a safety method statement for working at height? Give three answers. Give three answers
A How falls are to be prevented
B How much insurance cover will be required
C The cost of the job and time it will take
D The sequence of operations and the equipment to be used
E Who will supervise the job on site
Correct Answer: A How falls are to be prevented, D The sequence of operations and the equipment to be used, E Who will supervise the job on site
36. Which of the following provides the public with adequate protection from falling objects? Give one answer
A A fan or scaffold tunnel over the footway
B A worker in a hi-vis vest standing on the footway to warn people
C Clear warning signs
D Viewing panels in the site hoarding
Correct Answer: A A fan or scaffold tunnel over the footway
37. You need to use a ladder to get to a scaffold platform. Which one of these statements is true? Give one answer
A All broken rungs must be clearly marked
B It must be tied and extend 1 m or five rungs above the platform
C It must be wedged at the bottom to stop it slipping
D Two people must be on the ladder at all times to provide stability
Correct Answer: B It must be tied and extend 1 m or five rungs above the platform
38. Why should a ladder never be painted? Give one answer
A It will need regular re-painting
B The paint could damage the metal parts of the ladder
C The paint may hide any damaged parts
D The paint will make the rungs slippery
Correct Answer: C The paint may hide any damaged parts
39. Give two reasons why methane gas is dangerous in confined spaces. Give two answers
A It can explode
B It makes you dehydrated
C It makes you hyperactive
D You may not have enough oxygen to breathe
E You will not be able to see because of the dense fumes
Correct Answer: A It can explode, D You may not have enough oxygen to breathe
40. Work in a confined space usually needs a risk assessment, a method statement and what other safety document? Give one answer
A A company health and safety policy
B A permit to enter
C A written contract for the work
D An up to date staff handbook
Correct Answer: B A permit to enter
41. Under environmental law, which statement is true? Give one answer
A Companies and employees can be prosecuted if they do not follow the law
B Only companies can be prosecuted if they do not follow the law
C Only directors can be prosecuted if they do not follow the law
D Only employees can be prosecuted if they do not follow the law
Correct Answer: A Companies and employees can be prosecuted if they do not follow the law
42. A bird is discovered on a nest in an area where work is to take place. What should you do? Give one answer
A Cover it with a bucket
B Move it, do your work and then put it back
C Protect the nest and seek specialist advice on how to proceed
D Scare it away
Correct Answer: C Protect the nest and seek specialist advice on how to proceed
43. You are considering using an alternative material or component to that specified. What is often overlooked? Give one answer
A The cost of the alternative, which is often much lower than the material normally used
B The impact of the alternative on the building or structure's future energy performance
C Whether the alternative is readily available
D Whether the alternative will look similar to the product specified
Correct Answer: B The impact of the alternative on the building or structure's future energy performance
44. To prevent pollution to watercourses what would be the best solution to control surface water run-off from material stockpiles? Give one answer
A Channelling the water run-off directly into the foul water sewer
B Directing the water run-off away from the watercourse to the nearest surface water drain
C Installing silt fence around the stockpile
D Making sure stockpiles are more than 215 m away from watercourses
Correct Answer: C Installing silt fence around the stockpile
45. Under the Construction (Design and Management) Regulations 2015, what, in addition to applying the general principles of prevention, must a designer take into account when preparing Give one answer
A All risk assessments on site
B Any pre-construction information
C How to secure the site
D Nothing; the principal contractor should manage all risk
Correct Answer: B Any pre-construction information
46. You are a contractor on a project that is notifiable under the Construction (Design and Management) Regulations 2015 but you have not seen an F10. What should you do ? Give one answer
A Complete all your work within your brief and ignore the lack of F10 notification
B Ensure that the client is aware of their duty to submit an F10
C Submit an F10 to the Health and Safety Executive (HSE) yourself
D Work to the client's brief
Correct Answer: B Ensure that the client is aware of their duty to submit an F10
47. Under the Construction (Design and Management) Regulations 2015, which of the following documents must the principal contractor and contractor keep under review? Give one answer
A ) The designer's risk assessments
B The construction phase plan
C The health and safety file
D The project programme
Correct Answer: B The construction phase plan
48. When asbestos material is suspected in buildings to be demolished, what is the first priority? Give one answer
A A competent person carries out an asbestos survey
B Employ a licensed asbestos remover
C Notify the Health and Safety Executive (HSE) of the possible presence of asbestos
D Remove and dispose of the asbestos
Correct Answer: A A competent person carries out an asbestos survey
49. What should a contractor do if they discover underground services not previously identified? Give one answer
A Cut the pipe or cable to see if it's live
B Fill in the hole
C Get the machine driver to dig it out
D Stop work until the situation has been resolved
Correct Answer: D Stop work until the situation has been resolved
50. What should the site manager do to increase the safety of private motorists if transport leaving site is likely to deposit mud on the public road? Give one answer
A Employ a mechanical road sweeper
B Employ an on-site method of washing the wheels of site transport
C Have someone hosing down the mud in the road
D Have someone in the road to slow down the traffic
Correct Answer: B Employ an on-site method of washing the wheels of site transport