CSCS Mock Test – Fire Extinguishers

Fire kills and injures many people every year in the UK. On construction, demolition or refurbishment sites there can be a high risk of fire. Smoke and fire can spread rapidly and this risk can increase depending on the stage of the project. It is therefore important that you’re familiar with the various types of fire extinguishers – not only will it appear in your CSCS Test but you may also need to use one in the event of a fire.

Below we have prepared a mock test which features all the questions relating to fire extinguishers that you may come across on your test. Click the Begin Test button to start. Sign up to access all the CSCS revision material.

CSCS Fire Extinguishers Mock Test


There are 15 questions in this CSCS Fire Extinguishers Mock Test. You need to answer at least 13 out of 15 questions correctly to pass this test.

Your Progress

Tests Taken

Last Score

Average Score

CSCS Fire Extinguishers Mock Test Questions (Printer-Friendly)

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. A carbon dioxide (CO2) extinguisher, identified by a black band, should not be used on what type of fire? Give one answer
A Electrical fires
B Flammable liquids (fuel, oil, varnish, paints, etc.)
C Metal and molten metal
D Wood, paper, textile and solid material fires
Correct Answer: C Metal and molten metal
2. A dry powder fire extinguisher, identified by a blue band, is best suited to what two types of fire? Give two answers
A Electrical fires
B Flammable liquids (fuel, oil, varnish, paints, etc.)
C Metal fires
D Solid material fires
E Wood, paper and textile fires
Correct Answer: A Electrical fires, B Flammable liquids (fuel, oil, varnish, paints, etc.)
3. A large fire has been reported. You have NOT been trained to use fire extinguishers. What SHOULD you do? Give one answer
A Go straight to the assembly point
B Leave work for the day
C Put away all your tools and then go to the assembly point
D Report to the site office and then go home
Correct Answer: A Go straight to the assembly point
4. A water fire extinguisher, identified by a red band, should ONLY be used on what type of fire? Give one answer
A Electrical fires
B Flammable liquids (fuel, oil, varnish, paints, etc.)
C Metal and molten metal
D Wood, paper, textile and solid material fires
Correct Answer: D Wood, paper, textile and solid material fires
5. Match the fire extinguisher with the described contents Give one answer
A
B
C
D
Correct Answer: A
6. What happens to the nozzle of a carbon dioxide (C02) fire extinguisher when it is used? Give one answer
A It gets very cold
B It gets very heavy
C It gets very hot
D It gets very warm
Correct Answer: A It gets very cold
7. Which TWO extinguishers should NOT be used on electrical fires? Give two answers
A
B
C
D
Correct Answer: C , D
8. If your job needs a hot-work permit, what TWO things would you expect to have to do? Give two answers
A Check for signs of fire when you stop work
B Have a fire extinguisher close to the work
C Know how to refill fire extinguishers
D Know where all the fire extinguishers are kept on site
E Write a site evacuation plan
Correct Answer: A Check for signs of fire when you stop work, B Have a fire extinguisher close to the work
9. What is the PRIMARY purpose of fire extinguishers? Give one answer
A To add decoration to the walls of the construction site
B To be available and ready for when the fire services arrive
C To make sure the premises pass a safety inspection
D To tackle small fires to prevent them becoming larger
Correct Answer: D To tackle small fires to prevent them becoming larger
10. What type of fire extinguisher should NOT be provided where petrol or diesel is being stored? Give one answer
A Carbon dioxide
B Dry powder
C Foam
D Water
Correct Answer: D Water
11. What type of fire extinguisher should you not use in confined spaces? Give one answer
A Carbon dioxide
B Dry powder
C Foam
D Water
Correct Answer: A Carbon dioxide
12. When using a blowtorch or brazing equipment to joint copper tube and fittings in a property, how should a fire extinguisher be made available? Give one answer
A It should be available in the immediate work area
B It should be available only if a property is occupied
C It should be held over the joint while you are using the blowtorch
D It should be used to cool the fitting
Correct Answer: A It should be available in the immediate work area
13. Where should a fire extinguisher be if you are using a blowtorch to joint copper tube and fittings in a domestic property? Give one answer
A Available in the immediate work area
B Available only if a property is occupied
C In your vehicle, as long as the doors are locked
D There is no need for a fire extinguisher
Correct Answer: A Available in the immediate work area
14. Which of the following types of fire extinguisher should NOT be used if there is a fire in a lift or escalator controller? Give one answer
A Carbon dioxide
B Dry chemical
C Dry powder
D Water
Correct Answer: D Water
15. What should you do when using a blowtorch near to timber? Give one answer
A Carry out the work, taking care not to set fire to the timber
B Point the flame away from the timber and have a bucket of sand ready to put out the fire
C Use a non-combustible mat and have a fire extinguisher in the immediate work area
D Wet the timber first and have a bucket of water handy
Correct Answer: C Use a non-combustible mat and have a fire extinguisher in the immediate work area

Fire Extinguishers Types and Colours

When using portable fire extinguishers it is vital that everyone is vigilant and any hot work is controlled. The table below shows the types of portable fire extinguishers and what to use them on.

Extinguishing medium Colour of panel Where not to use
Water: for wood, paper, textile and solid material fires
Red
Do not use on liquid, electrical or metal fires
Foam: for liquid fires
Cream
Do not use on electrical or metal

fires

Powder: for liquid and electrical fires

Specialist dry powders: for metal fires

Blue
Do not use on metal fires unless

M28 or L2 text is printed on extinguisher, which means it is suitable for metal fires

Carbon dioxide: for wood, paper, textiles, gaseous, liquid and electrical fires
Black
Do not use on metal fires
Wet chemical: for wood, paper, textile, cooking oil and solid material fires
Yellow
Do not use on liquid, gas or electrical fires

Note: dry powder extinguishers may be provided as well as or substituted for water, foam or carbon dioxide extinguishers. Extinguishers used to control Class 8 fires (flammable liquids) will not work on Class b fires (cooking oils) because of the high temperatures produced.

Fire extinguishers should only be used on very small fires (as a guide, no bigger than a waste paper bin) or to aid escape.

If you have to leave the location of the fire to raise the alarm, do not return to the fire – continue your own evacuation. Fires can spread very quickly

There are 15 questions in this CSCS Fire Extinguishers Mock Test. You need to answer at least 13 out of 15 questions correctly to pass this test.